Самолетите имат най-различни форми, размери и предназначения – от изтребители

...
Самолетите имат най-различни форми, размери и предназначения – от изтребители
Коментари Харесай

Черната кутия – единственият начин, по който можем да разберем самолетните катастрофи

Самолетите имат най-различни форми, размери и предопределения – от изтребители до едномоторни витлови самолети, само че всеки от тях има една обща линия – черната кутия.

Устройството, което записва данните от полета, известно като черна кутия, би трябвало да бъде конфигурирано във всеки аероплан в днешно време и наподобява много неугледно – само че то е най-важният притежател на информация за летателния уред, наблюдаване на хода и маневрите му и възстановяване на идващите генерации самолети.

 Fdr sidefront

Черната кутия на въздухоплавателното средство е значимо устройство, което се употребява в авиацията за записване на значими данни и аудио по време на полети. Въпреки името си, тя в действителност не е черна, а е боядисана в яркооранжево, с цел да се улесни откриването ѝ след случай. Това устройство играе основна роля при следствието на авиационни произшествия, като дава информация за това какво се е случило по време на полета преди трагичното събитие.

Черната кутия се състои от два обособени съставния елемент – FDR и CVR. FDR записва най-вече голям брой параметри на полета, в това число височина, въздушна скорост, курс, отвесно ускоряване, контролни подавания, работа на мотора и голям брой други данни за системите на въздухоплавателното средство. Тази информация се улавя посредством разнообразни датчици и принадлежности, ситуирани по цялото му тяло, които по-късно се включват в данните, съхранявани в предпазената черна кутия. В нея се съхранява и информация от хората на борда, като CVR записва всички звуци и диалози в пилотската кабина, в това число връзките на водача и екипажа, радиопредаванията, сигналите и други значими аудиоматериали.

В черните кутии се съхраняват данни за полета от последните 25 часа преди злополуката, както и последните два часа аудиозаписи от пилотската кабина.

Всичко в черната кутия е проектирано по този начин, че в случай че се случи най-лошото, всичко да оцелее. Тя се съхранява в опашката, което ѝ дава максимален късмет за това.

Самата кутия е направена с топлоустойчиво покритие и е направена от неръждаема стомана или исполин, с цел да издържи на рисковата топлота, налягане и ударите при злополука. Данните, записани от нея, се съхраняват в памет, също проектирана да устоя на рискови условия като пожар и потапяне във вода. Тази издръжливост е от решаващо значение, защото разрешава на устройството да оцелее при всевъзможни катастрофи и подкрепя последващото следствие.

 2002-dmuseum-luftfahrt-014-650

Когато самолетът се удари в морето, черната кутия стартира да излъчва сигнали и може да го прави до 90 дни, което разрешава на длъжностните лица да го открият и да схванат какво се е случило.

В случай на случай следователите проучват данните от кутията, с цел да проследят последователността на събитията, довели до злополуката, да дефинират повода или факторите, съдействали за нея, и да предложат рекомендации за сигурност, с цел да се предотвратят сходни събития в бъдеще.

Данните, получени от черните кутии, играят решаваща роля за възстановяване на сигурността на въздухоплавателните средства. Те могат също по този начин да оказват помощ да се открие мястото на злополуката или изгубените остатъци, да оказват помощ за откриването на възможни оживели или да се разбере дали злополуката е резултат от човешка неточност или механична.

Въпреки това не всички произшествия оставят черните кутии използваеми. Те са извънредно здрави, да, само че не са неразрушими и доста удари водят до щета – да вземем за пример не са открити черни кутии от нито един от самолетите, които удрят в кулите близнаци на 11 септември 2001 година Но даже и да бъдат открити, данните в тях може да са нечетливи или невъзможни за разшифроване, което ги прави безполезни в някои случаи.

Въпреки това черните кутии евентуално са избавили безчет животи, откогато стават наложителни през 1958 година, което се вижда от обстоятелството, че съвсем не са се трансформирали през последните 70 години. Данните от тях доста рядко се разгласяват, тъй че евентуално няма да можете да се сдобиете с такива, в случай че се интересувате, само че това евентуално е за положително.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР