Самолетът ще лети по най-натоварения маршрут в страната, който е

...
Самолетът ще лети по най-натоварения маршрут в страната, който е
Коментари Харесай

Китайският конкурент на самолетите на Airbus и Boeing – C919 на Comac ще извърши първият си полет в неделя

Самолетът ще лети по най-натоварения маршрут в страната, който е сред Пекин и Шанхай

Емил Василев преди 2 минути 4 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 9:52 | 25.05.2023

Излезе огромното възобновяване Moment 3 за Оценка за съвместимост Windows 11 версия 22H2: нововъведения и промени

IT НовиниДаниел Маринов - 19:18 | 25.05.2023

Биохакерът, който харчи $2 млн. на година, с цел да е на 18, си прелива кръв от своя наследник

IT НовиниСветлин Желев - 23:58 | 25.05.2023

Българите от Dronamics демонстрираха първия полет на своя товарен дрон

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

C919, китайският теснофюзелажен аероплан, създаден от Commercial Aircraft Corporation of China (Comac), ще извърши първия си търговски полет в неделя, заяви South China Morning Post. C919 е опитът на Китай да разбие дуопола на Airbus и Boeing в авиационният бранш.

Що се отнася до по-малките самолети, има доста благоприятни условия за избор. За по-големи самолети, пренасящи стотици пасажери с комерсиална цел обаче може да се избира единствено сред френският производител Airbus и американският Boeing. В продължение на повече от 14 години Китай работи за пробив на пазарната доминация на тези двама колоси.

Първи полет на C919

C919 е двумоторен теснофюзелажен аероплан, задвижван от моторите LEAP-1C, създавани от Safran Group. Самолетът може да побере до 192 пасажери и има оптимален пробег от 5550 километра с едно зареждане.

Интериорът на самолетът може да бъде разпределен в двe съсловия с места за бизнес класа начело. Триместната икономична класа от своя страна предлага малко по-голяма междинна седалка, с цел да обезпечи повече комфорт на пасажерите. Във вътрешността на самолета могат да се разположат 20 падащи екрана, всеки с размер 12 инча за възпроизвеждане на филми в 1080p.

Самолетът е сертифициран от Администрацията за гражданска авиация на Китай (CAAC) през септември предходната година, след което е доставен на China Eastern Airlines през декември. След като организира 100 часа тестови полети, самолетната компания към този момент е подготвена да стартира да предлага търговски полети с този аероплан.

В неделя полет MU9191 ще излети от Шанхай в 10:45 ч. локално време и ще се насочи към столицата Пекин по най-натоварения маршрут за вътрешни полети в страната. По разписание самолетът ще кацне в Пекин в 13:10 ч. локално време и ще се върне като полет MU9192 по-късно същия следобяд. Понастоящем билетите за полета не са налични за обществена резервация, се споделя още в отчета на SCMP.

Пътуването на C919 ще е опит за пробив на господстващото състояние на Airbus и Boeing, и идва в миг, когато китайският авиационен пазар се възвърне още веднъж след месеци на затворени летища и анулация на полети вследствие на пандемията от COVID-19.

Вътрешният трафик постепенно нараства, само че маршрутът Гуанджоу-Шанхай се възвръща по-бързо от маршрутът Шанхай-Пекин след пандемията. Китайското държавно управление има за цел да усили пазарният дял на C919 до 10% до 2025 година.

Влошаването на връзките сред Съединени американски щати и Китай се отрази и на ориста на Boeing в страната, като самолетите 737 MAX бяха спрени от хвърчене за повече от 4 години след съдбовни произшествия в Индонезия и Етиопия.

Компанията производител Comac е получилa над 1200 поръчки за C919, както към този момент оповестиха държавните медии.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР