Само за година Covid-19 напълно промени начина ни на живот

...
Само за година Covid-19 напълно промени начина ни на живот
Коментари Харесай

Сега е моментът да промените фирмената култура

Само за година Covid-19 изцяло промени метода ни на живот и работа. Някои индустрии бяха краткотрайно прекратени, появиха се нови категории услуги. Много хора останаха по домовете си, а търсенето на доставки нарасна. В момента по-малките компании се оказват в преференциална позиция на пазара, с нов достъп до по-голяма потребителска база, само че с това се усилва и натиск върху фирмите да реализират бързи доставки. Сега е и моментът да се обърне внимание на вътрешната фирмена просвета. Ето четири съществени стъпки, които могат да оказват помощ както на новодошлите, по този начин и на марките ветерани да подобрят фирмената си просвета: 

1. Определяне на фирмена идентичност 

Много компании съществуват без подобаваща марка, изключително на пазара на услуги. Вземете логистичната промишленост. След като видя тази липса на неповторима еднаквост в логистичната компания ArdentX, съоснователят Конър Милър реши да кодира избран набор от полезности, които ще бъдат свързани с ArdentX, като тяхната работна нравственос.

" Основните полезности са доста значими за вашата просвета и триумфа ви като организация. Уверете се, че те се поддържат от всеки член на вашия екип. Придържайки всички чиновници към един и същи стандарт, това ще насърчи поддържането на отворена просвета, учредена на тъждество. Това също ще спомогне за популяризирането на главните ви полезности във всички отдели, тъй че те да се вкоренят във вашата просвета ", казва журналистката Кейт Хайнц посъветва в скорошна публикация за Built In. 

2. Отговорност от страна на висшето управление

Качеството на изпълнителното ръководство е един от най-важните съставни елементи за триумфа на компанията. Фирмените водачи са виновни за ръководството на бизнеса в посока на напредък, нововъведения и резистентност.

3. Провеждане на изявленията при овакантяване на чиновници

Неизбежно, някой ден чиновниците ще желаят да изоставен компанията. Това може да се случи по разнообразни аргументи, в това число по-добри благоприятни условия, смяна в кариерата или по-нататъшно обучение. На текучеството на чиновниците нормално се гледа с неприятни очи, само че от време на време напускането на персонал от вашата компания може да се окаже опция за напредък. 

4. Общуване 

В доста компании връзката е еднопосочен поток, който единствено минава в посока от управлението към екипа. В такива случаи чиновниците рядко усещат, че гласът им е значим при разискването на настоящи събития в екипа. В една здрава компания мениджърите желаят да чуят мнението на хората и не се опасяват да попитат: " Какво мислите за това? ",  " Добра концепция ли е? ", " Как бихте го създали по друг метод? "  

Разработването на постоянна фирмена конструкция ще ускори връзката с клиентите на вашата марка. Извършването на тази инвестиция неизбежно ще докара до забележими резултати във вашата компания. 

Източник: Луис Хорхе Риос за 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР