Само за 10 минути фотографът Тери О`Нийл заснема един от

...
Само за 10 минути фотографът Тери О`Нийл заснема един от
Коментари Харесай

Защо този сутрешен портрет на Фей Дънауей се превърна в емблематичен холивудски момент

Само за 10 минути фотографът Тери О`Нийл снима един от най-разпознаваемите портрети на звезди на XX век - Фей Дънауей, край басейна на хотел " Бевърли Хилс ", на сутринта след спечелването на Оскарите през 1977 година

Дънауей получава премията за най-хубава актриса за кино лентата " Мрежата ", откакто две предходни номинации я оставят с празни ръце. На фотографията на О`Нийл, направена към 6 ч. сутринта, статуетката се намира на масата до актьорката, а утринните вестници са разпръснати към нея. Дънауей не е спала много; празненствата са отстъпили място на нов ден, в който животът ѝ радикално се е трансформирал. (В последна сметка Дънауей и О`Нийл се женят през 1983 година, само че няколко години по-късно се развеждат.)

" Исках да уловя този миг - сутринта по-късно - моментът, в който артистът се разсънва и му просветва, че за една нощ е станал освен звезда, само че и милионер ", споделя О`Нийл в " Звезди ", посмъртна ретроспекция на творчеството му в музея за снимка Fotografiska в Ню Йорк. " Това е моментът на осъзнаване. "

Звезди обгръща пет десетилетия от кариерата на О`Нийл, обрисувайки пътя му от английски таблоиден фотограф до едно от най-уважаваните имена в света на публицистичната снимка. Някои от най-известните му фотоси включват брулената от вятъра Бриджит Бардо, която пуши цигара, Марк Хамил като Люк Скайуокър, който обгръща с една защитна ръка Кари Фишър като принцеса Лея, и " Бийтълс ", които записват " Please Please Me " на прага на вихрената си популярност.

 width=

Робин Морган, някогашен редактор на списание Sunday Times в Лондон, постоянно поръчвал на Тери О`Нийл, тъй като " името му отваряше порти ", сподели той за CNN в телефонно изявление. Морган става непосредствен другар с О`Нийл и стартира да провежда архива му от стотици кутии с негативи в края на кариерата на фотографа (О`Нийл умря през 2019 година на 81-годишна възраст).

Честен и привлекателен

Морган има вяра, че фотографията на Дънауей, направена от О`Нийл, е оживяла поради простотата на момента - нещо, което съгласно него е изчезнало в промишлеността, защото фотосесиите са се трансформирали в мощно координирани каузи, в които огромните звезди имат деликатно поддържани обществени облици.

" Това, което ни харесва в (снимката), е, че имаме възприятието, че това не би могло да се случи през днешния ден, нали? " - разсъждава той. " Това е миг във времето, който е почтен и привлекателен. "

Според Морган О`Нийл се е срещнал с Дънауей години по-рано на снимачната площадка на кино лентата " Три дни на кондора " от 1975 година и са работили в едни и същи среди. В изявление за The Cut през 2015 година О`Нийл споделя, че е предложил концепцията за облика след Оскарите на Дънауей по време на фотосите за списание People, които предсказват нейната победа.

" Казах ѝ: " Бил съм на Оскарите и преди. Ако спечелиш, те постоянно вършат същите фотоси, на които получаваш статуетката в залата за пресата ", спомня си О`Нийл. Тя се съгласи, което съгласно Морган е заслуга на лекия му сексапил.

" Звезди " демонстрира както емблематични и рядко виждани фотографии, по този начин и нови версии на познати подиуми. Публикуваната фотография на Дънауей я демонстрира замислена, с глава в ръка, която като че ли размишлява върху сериозността на своето достижение. Но в изложбата е показана цялата ролка на кино лентата, с 12 изображения на един контактен лист. На някои изображения тя е седнала на масата с премията си " Оскар ", с очи, вперени в камерата. На други тя е дръзка, вдигнала единия си крайник през масата, или изтощена, с ръка, преметната през лицето, до момента в който лежи със затворени очи.

Общо изложбата включва 170 фотоси на О`Нийл, по-голямата част от които в никакъв случай не са били излагани.

" Когато започнах да работя с Тери... имаше единствено може би 10 или 15 фотографии, които той показваше в изложения ", споделя Морган. Сега " имаме над 400 негови фотоси в обращение по света от над милион негатива. Това е толкоз богат списък. " Той добави: " Ще има безконечен ресурс от нови и непоказвани Тери О`Нийлс, които следва да се появят ".

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР