“Само три страни отказахме да плащаме по новия начин, по

...
“Само три страни отказахме да плащаме по новия начин, по
Коментари Харесай

Таско Ерменков, БСП: Служебното правителство е длъжно да поднови преговорите с “Газпром”

“Само три страни отказахме да плащаме по новия метод, по който Русия изиска. Останалите започнаха да заплащат и си получават съветски газ. В Европа няма страна, която да получава газ от Русия и да не заплаща по новия метод.”

Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков в предаването “Още от деня” на Българска национална телевизия.

Той акцентира, че когато водиш газова политика, би трябвало да се съобразяваш с опциите на страната от кое място може да вземе спомагателни количества газ. “Ние няма от кое място да ги вземем. Дори седемте танкера да бъдат докарани, те не покриват потребностите на България”, изясни Ерменков.

По неговите думи служебното държавно управление е длъжно да реши казуса с доставките на газ като възобнови договарянията с “Газпром”.
“Газът от “Газпром” щеше да ни коства 130 евро за мегаватчас, втечненият газ е на цена 180 евро, а на борсата цената преди 3 дни беше 280 евро. Унгария обаче, която подписа дълготраен контракт с “Газпром”, го получава за 50 долара”, посочи социалистът, като добави, че въпросът опира дали ще политизираме тематиката с доставките на газ, или ще се съобразим с икономическите дадености, с цел да отговорим на упованията българската политика да бъде ориентирана към една газова сигурност като част от националната ни сигурност.

“Диверсификацията е нещо, което наложително би трябвало да се случи, с цел да може по този метод да се усили конкуренцията на доставките на газ и да се реализиран по-добри цени. Но диверсификацията не значи априори изключване на участници от състезанието”, разяснява още Таско Ерменков.
В умозаключение той бе безапелационен,че би трябвало да засилим дейностите ни, свързани с търсене на газ в България, тъй като това е най-сигурният източник.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР