Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура във Варна са

...
Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура във Варна са
Коментари Харесай

Под надзора на АП-Варна: 95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу разпространението на COVID-19


Само през вчерашния ден в Апелативната прокуратура във Варна са постъпили на специфичен контрол 24 досъдебни производства от региона. 12 са делата, формирани в Районната прокуратура във Варна, шест са в Районната прокуратура в Шумен, и по три – в районните прокуратури в Разград и Търговище, оповестяват от пресцентъра на институцията.

Най-голям е делът на производствата за нарушение на разпоредена от здравните управляващи карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора с позитивни проби за коронавирусната зараза. Престъплението по член 355, алинея 2 от Наказателен кодекс след гласуваните промени от Народното събрание се санкционира с отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 000 до 50 000 лв..  

Три от досъдебните производства са за предаване на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника по отношение на разпространяването на острозаразния вирус, довел до пандемия в света. Наказанието по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс е до две години отнемане от независимост, само че в случай че от закононарушението са настъпили  обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 000 до 50 000 лв.. Изменението влезе в действие на 24 март тази година и ще бъде в действие до анулация на изключителното състояние.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че спазването на наложените ограничавания и ограничения по време на изключителното състояние цели ограничаване на разпространяването на коронавирусната зараза и запазването на човешки животи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР