Само преди седмица OneWeb изстреля втора партида от 34 спътника

...
Само преди седмица OneWeb изстреля втора партида от 34 спътника
Коментари Харесай

Проект за сателитен интернет обяви фалит

Само преди седмица OneWeb изстреля втора партида от 34 спътника за сателитната интернет мрежа, която би трябвало да обхване целия свят. Вчера компанията разгласи, че е в неплатежоспособност и моли за облекчения според кодекса за фалит, с цел да продаде своя бизнес.

Причината за банкрута предстоящо е пандемията от ковид SARS-CoV-2, която приключи договарянията за цялостно финансиране на програмата. На своя уеб страница OneWeb разяснява, че към момента смята своята задача за значима и нужна, с цел да даде наличен и бърз интернет до всички кътчета на нашата планета.

Проектът е необикновен значим за едва обитаемоте селски региони, където не е преференциално да се построяват мрежи по нормалния метод. В допълнение, нови пазари, като този на самоуправляващите се коли, изискват цялостно интернет покритие.

Преговорите за финансиране на програмата не престават от началото на тази година. Според източници, OneWeb договаря със SoftBank за вложения от над $2 милиарда Други вложители в плана са Virgin Group, Qualcomm, Airbus, Grupo Salinas и даже държавното управление на Руанда.

Бързото разпространяване на ковид през февруари-март докара до неустойчивост на пазара и принуди вложителите да лимитират всички проекти за по-нататъшно финансиране на OneWeb.

Днес компанията има флотилия от 74 спътника на ниска земна орбита, световен център за ръководство на спътниците и 44 настоящи или в развой на създаване наземни станции. Планът планува стартиране общо на 600 спътника.

OneWeb създава и терминали за разнообразни пазари. Тестово пускане на сателитната мрежа сподели, че тя може да обезпечи широколентова скорост от над 400 Mbps със забавяне 32 милисекунди.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР