Само преди няколко дни, хандбалът прослави спорта на Свиленград. Историческата

...
Само преди няколко дни, хандбалът прослави спорта на Свиленград. Историческата
Коментари Харесай

Ася Райкова: Големите успехи на хандбала предстоят

Само преди няколко дни, хандбалът популяризира спорта на Свиленград. Историческата Купа на България долетя в китния граничен град, където след изграждане на спортната зала, спортното оборудване приюти и сътвори отлични условия за развиване на много от клубовете. Успехът не закъсня и ето ти първата рожба. ХК Свиленград би трябвало да влезне със златни букви в алманаха за 50-годишната на хандбала в България. На какво се дължат триумфите, какво значи това за локалния спорт, разяснява пред вестник “Мост ” в изявлението си президента на клуба Ася Райкова.

 

Ася РАЙКОВА –

Президент на ХК Свиленград

Интервю на

Мишо ФИЛЕВ,

Г-жо Райкова, на какво отдавате спечелването на Купата на България по хандбал при дамите?

Горда съм със спечелването на Купата на България от женския ни тим. Това е огромното доказателство, че задачите, които си поставихме преди 4 години се извършват една по една. През есента на 2014 година тръгнахме с женския тим. Той трябваше да покаже хубостта на този спорт, да възпламени децата по него, да нахъса ветераните, да накара спортната общност да повярва, че хандбалът има място в Свиленград. Момичетата се оправят по превъзходен метод. Благодаря им!

Кой е с главната заслуга, с цел да има хандбал в Свиленград?

Не бих персонализирала  отговора на сходен въпрос. Благодарение на девойките, на работата на целия УС на клуба, на помощта на общината и персонално на кмета Манолов, макар спънките, ние успяхме и през днешния ден имаме внушителен тим, притежател на Купата на страната, една от най-големите школи в страната, която има своите триумфи, многочислена и вярна аудитория, която ни поддържа по всякакъв начин. Това са здравите основи, върху които ще се развива този спорт тук.

В представителния отбор няма локални девойки?

Това към този момент е променено. От началото на тази година в първия тим са картотекирани три девойки от школата ни – Айсун Агуш, Жаклин Петкова и Кристияна Димитрова.

През 2015 година школата потегли под управлението на Мария Перчемлиева, младеж с огромна упоритост. Тогава имахме тимове при 10 и 11-годишни девойки и един мъжки тим при 10-годишните. Днес към този момент в школата има над 120 деца, с които работят двама треньори – Мария Перчемлиева и Тефик Парафитов. Миналата година 14-годишните девойките станаха вицешампионки на страната. Догодина ще чакаме положително класиране при тях. 11-годишните станаха първи в зоната. В момента в школата ни се приготвят картотекирани състезателки във възрастите 10, 11, 12 години и девойки до 16 години. Първият ни сезон при дамите завършихме четвърти от 8 тима. Следващият сезон станахме изненадата в женския хандбал, спечелвайки сребро в шампионата и в шампионата за Купата на страната. Миналата година взехме бронзовите медали в двата шампионата. Тази година към този момент сме носители на Купата на България и сме с шансове да нападаме купата. Децата също не отстъпват на каките от първия тим. В зоната те са окупирали първите места във възрастовите си групи. Три девойки са картотекирани при дамите. Приемствеността е налице. Първият тим са образецът, който децата следват, с цел да бъдат един ден част от представителния отбор.

- Като млад клуб евентуално получавате помощ от Българската федерация по хандбал. В какво се показва тя?

Никаква поддръжка не сме получили от федерацията. Трябва да споделя огорчението си, че президентката на федерацията госпожа Бакърджиева не знае къде се намираме. Нещо повече. Тя си разреши надменно изявление по време на връчването на Купата. Буквално прикани тимовете от Велико Търново и Габрово да се обединят против Свиленград, с цел да си върнат купата. Сигурна съм, че не заслужаваме такова отношение. Още повече, че за малко време изградихме сериозен клуб с огромна школа за подрастващите. 

Как ще се развива клубът отсега нататък?

Трябва да задържим равнището и даже да го вдигнем още. Имаме мощен първи тим. Школа, която към този момент го зарежда с фрагменти и вярна аудитория. Имаме потребност от по-сериозно финансиране, от нова екипировка, от материално-техническа база, с цел да водим сполучлив подготвителен развой. Убедена съм, че огромните триумфи ни предстоят, а Купата е единствено началото!

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР