Само преди няколко десетилетия хората от древните цивилизации се разглеждаха

...
Само преди няколко десетилетия хората от древните цивилизации се разглеждаха
Коментари Харесай

Десет неща, които древните са правили по-добре от нас

Само преди няколко десетилетия хората от античните цивилизации се разглеждаха като неразвити и примитивни. Въпреки това многочислените артефакти и открития от този момент разкриват редица изненадващи обстоятелства за античните култури, а точно, че доста от тях са имали напреднали познания в региона на металургията, математиката, химията, астрономията и други.

С тези познания те ковали стомана по-здрава от тази преди индустриалната гражданска война, основали рецепта за бетон, толкоз издръжлива, че постройките им да устоят по-дълго от актуалните структури, да режат камъни и да зидат стени по способи, за които нашите съвременниците не могат и да мечтаят.

Учените все си " блъскат главата " над някои от удивителните достижения на античните цивилизации. Тук преглеждаме 10 от тях.
 Снимка 492099
Източник:

Акведукти и хидротехника

Кой би си помислил, че държавните управления на 21 век ще се насочат към 1500 годишна технология, с цел да решат казуса с достъпа до вода? Но тъкмо това се случва в Лима, Перу.

Перу е изправена пред тежка водна рецесия като замърсяването и измененията в околната среда се комбинират, с цел да застрашат сигурността на водоснабдяването в цялата страна. Водоснабдителното сдружение на Лима Sedapal обаче показа нов проект за възкръсване на антична мрежа от каменни канали, които са издигнати от културата Vari още през 500 година сл. Хр., с цел да обезпечат на популацията чиста вода.

Vari построи усъвършенствана система за запазване на водата, която улавя планинска вода по време на дъждовния сезон и я насочва надолу по планината, с цел да поддържа течението на реките през сухия сезон.

Много антични цивилизации са известни с развитото си сторителство на канали, акведукти и канализации, в това число персите, римляните, гърците и доста други.
 Снимка 492100
Източник:

Стомана

Преди повече от 2000 години античните хора в Левант ковали мечове от стомана, толкоз качествени, че ковачите и до не могат да го реализиран. Металът е бил толкоз здрав, че мечовете са могли да прорязват предмети, направени от други метали.

Дамаската стомана е създадена от суровина, известна като стоманата Wootz от Азия. Други съставни елементи са били прибавяне по време на производството на стомана за основаване на химични реакции на квантово равнище. За първи път методът е употребен към 300 година прочие н.е., само че се ползва всеобщо в Близкия изток сред 1100 и 1700-та година.

Тайната при направата на дамаската стомана в Близкия изток беше открита едвам след проучване посредством сканиране с електронни микроскопи в актуалните лаборатории.
 Снимка 492101
Източник:

Бетон

Съвременните бетонни структури нормално са проектирани да устоят сред 100 и 120 години. Римляните обаче са построили бетонни уреди преди 2000 години, които са запазили своята структурна издръжливост и целокупност и до през днешния ден. И по този начин, каква е тяхната загадка?

Римляните са правили бетон посредством разбъркване на вар, вулканична канара и морска вода. Комбинацията от тези три съставки незабавно провокира химическа реакция, при която варта реагира с пепел, с цел да се трансформира в цимент. Древният бетон с морска вода съдържа съвършената кристална конструкция тоберморит, който е по-здрав и устойчив от актуалния си аналози.

Бъдейки по-дълговечен, римският бетон е и по-екологичен от актуалния бетон. Конвенционалният съвременен цимент изисква нагряване на примес от варовик и глина до 1450 градуса по Целзий, което отделя обилни количества въглерод в атмосферата. За разлика от тях римският цимент употребява доста по-малко вар и се създава при 900 градуса по Целзий, което изисква доста по-малко гориво.
 Снимка 492103
Източник:

Пътно строителство

Имаме шанс в наши дни, в случай че изградим част от обичайно шосе за една година. Но не постоянно е било по този начин. Древните са познавали значимостта на пътищата и транспортните мрежи, свързващи градове, райони и страни... и те ги изграждали бързо!

Qhapaq Nan, прочут още като Главният път на Андите, е голяма мрежа от пътища, употребявани в миналото от могъщата империя на инките, разпростряла се на над 30 000 километра. Той е в основата на политическата и икономическата мощност на империята, свързвайки индустриалните, административните и церемониалните центрове на доиндиянската просвета на Андите.

Инките Куско реализират тази неповторима инфраструктура в по-широк мащаб за по-малко от век, разширявайки голямата си мрежа до териториите, които в този момент включват Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Еквадор и Перу.

Римляните са известни и като специалисти в строителството на пътища. Територия от към 1,7 милиона квадратни благи са били покрити от римски пътища, които са направени от трошляк, тиня, гранитни павета и части твърда лава. Много от тези антични пътища се употребяват и до през днешния ден.

Обработка на къмък

По целия свят можем да намерим голям брой образци за антична каменна резба, толкоз прецизна, че да се конкурират с творенията на нашето време, направени благодарение на най-модерните механизми.

Един подобен образец може да бъде открит в Puma Punku, античен археологически обект в Боливия, датиращ от 15 000 години от някои историци, който съдържа такава невероятна каменна зидария, че наподобява, като че ли камъните са издълбани с диамантен инструмент. Огромните блокове с тегло до 800 тона имат идеално гладки ръбове. Опитите на съвременници да възпроизведат точността на зидарията не бяха увенчани с триумф.
 Снимка 492106
Източник:

Земеделие

Човешко жертвоприношение нормално е първото нещо, което идва в съзнанието на хората, когато мислят за ацтеките и други мезоамерикански култури. В тези цивилизации обаче има доста повече от тази процедура. Една от техните нововъведения е селскостопанската система Чинампа, по този начин наречените " плаващи градини ", които могат да се намерят в плитките езерни долини на Мексико.

Каналите към Чинампа създаваха илюзията, че тези аграрни земи плават по вода. За да се стабилизират в допълнение тези имоти земя, по периметъра им са засадени върби.

Системата за земеделие и филтриране на отпадъчните води, следена в плаващите градини на Мексико, е толкоз напреднала, че имаше несполучливи опити за използването й в наше време.
 Снимка 492105
Източник:

Каменна зидария

Цивилизацията на инките е известна с усъвършенстваните си каменни творби, доста от които и до през днешния ден могат да се видят в Мачу Пикчу и Сачахуаман в Перу. Каменните им стени са построени от големи блокове, които са деликатно изрязани, с цел да прилягат компактно, без хоросан и с ненадмината акуратност.

Камъните са толкоз близо един до различен, че даже лист хартия не може да се побере сред камъните. Тази акуратност, съчетана със заоблените ъгли на блоковете, разнообразието от затварящи се форми и методът, по който стените се накланят във вътрешността (за да се предотврати щета при положение на земетресение), озадачават учените от десетилетия. Методът, употребен за точното сходство на формата на камъка със прилежащите камъни, към момента е незнаен, а опитите за пресъздаване на техниката са се провалили.

Градско обмисляне

През предишния век са открити многочислени антични градове, които изумяват учени и градоустроителите.

Когато археолозите откриха 5000-годишния град Мохенджо Даро в Пакистан, това което видяха, беше невиждано в района - градът сподели извънредно равнище на гражданско обмисляне и улеснения.

Къщите бяха оборудвани с тухлени бани и доста от тях имат тоалетни. Отпадните води се стичат в тухлени канализации, които течат по центъра на улиците, покрити с тухли или каменни плочи. Цистерни и кладенци, построени от клиновидна тухла, обезпечават публично доставяне с питейна вода. По това време в града са живеели към 40 000 души.
 Снимка 407454
Източник:

Астрономия

От съзвездията, нарисувани по старогръцка керамика, до скалните картини на американските индианци, изобразяващи слънцестоене, звездни карти в антични японски гробници, австралийски аборигенски истории за известни астрономически събития и мегалитен календар на 10 000 години в Шотландия, няма никакво подозрение. че античните цивилизации по света са имали извънредно положително развито схващане за космоса.

Но по какъв начин биха могли да записват и разказват толкоз тъкмо космологичните събития без технологията, с която разполагаме през днешния ден, към момента поразява мозъците на днешните учени.

Последните открития демонстрират какъв брой напреднали са били античните култури, когато става дума за астрономически познания и че те са надалеч от примитивните хора, за които в миналото са ги считали.
 Снимка 492108
Източник:

Оръжия

Въпреки че няма подозрение, че актуалните оръжия надалеч превъзхождат своите антични прародители по способността си да причинят солидна гибел и заличаване, има редица мощни антични оръжия, които към момента учудват учените във връзка с дизайна и опциите си.

Гръцкият математик, инженер, откривател и астроном Архимед (287 - 212 година прочие н. е.) е основал оръжие с топлинен лъч (понякога именуван " лъч на гибелта " ), с цел да пази корабите на Сиракуза, исторически град в Сицилия.

Според създателя Лукиан от II в. оръжието е направено от огромни отражатели (вероятно гладък бронз или мед), които са били употребявани за фокусиране на слънчевата светлина върху приближаващите се кораби, причинявайки им запалване.

Въпреки че съществуването му е горещо обсъждано измежду историците, поредност от проби ясно потвърждават, че такова оръжие е допустимо.

През 1973 година гръцкият академик Йоанис Сакас инсталира 70 огледала, облечени с мед, които са ориентирани към пример от шперплат на римски боен транспортен съд на разстояние 50 метра. Когато огледалата бяха тъкмо фокусирани, корабът се възпламени за броени секунди.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР