Само преди дни стана ясно, че фондация Македония започва процес

...
Само преди дни стана ясно, че фондация Македония започва процес
Коментари Харесай

Само партията на българите в РСМ ще има свобода за реформи: Виктор Стоянов пред Dir.bg

Само преди дни стана ясно, че фондация " Македония " стартира развой по основаване на политическа партия на българите в Република Северна Македония.

Инициативата на фондацията срещна поддръжката и на служебния ни външен министър Светлан Стоев, който съобщи, че един подобен политически план би бил верен път за българите в прилежащата ни страна да реализират своето одобряване.

Според известието от името на фондацията задачата на партията е българите в РСМ да ръководят страната.

Какво действително се чака да бъде реализирано с политическия план зад граница, какви са концепциите за вътрешната и външната политика в РСМ, кой ще бъде в управлението, както и по какъв начин ще бъдат решени проблемите с правата и дискриминирането на българите и евроинтеграцията - изяснява ръководителят на фондация " Македония " Виктор Стоянов в особено изявление за Dir.bg.

Как се стигна до решението за учредяване на партия на българите в Република Северна Македония?

Това не е нова концепция. Единственият път, по който българите в Република Северна Македония да влязат в Конституцията на страната и да имат равни права с другите нации там, както и да влязат в ръководството на страната, е, като осъществят собствен политически план и той получи поддръжка в обществото.

РСМ е изправена сега пред сериозен проблем със своята евроинтеграция, защото не е напълно демократична и правова страна, тъй като българите там нямат равни права с другите нации, не са вписани в Конституцията и не са предпазени техните демократични права. Когато отидеш да аплайваш за работа, първият въпрос, който ти задават, е " какъв е твоят етнос ". И когато отговориш, че си българин, не те одобряват на работа, тъй като ти не си вписан в Конституцията и съгласно законите на тази страна ти не съществуваш. Така че политическият план на българите в РСМ не е нова концепция и това е единственият и верен път, с цел да осъществят българите своите права в тази страна.

Какви са политическите цели пред партията? Вие към този момент казахте в своя пост във Фейсбук, че ще работите за положителните двустранни връзки сред Скопие и София, само че с какви хрумвания бихте се намесили във вътрешната политика на РСМ?

Нека първо да кажа, че аз няма да вземам участие в тази партия. Формира се предприемчив комитет, който ще сътвори партията от македонски жители с българско съзнание. Аз просто ще подкрепям процеса на осъществяване на партията и няма да вземам участие директно в нейното основаване, защото нямам това право, тъй като съм български жител.

А главната цел на тази партия ще бъде да реши казуса с евроинтеграцията на РСМ, като даде равни права на българите дружно с другите нации. Конкретните цели са следните: българите да влязат в Конституцията на страната, в Народното събрание, да има народни представители българи, да има българи министри и зам.-министри - да могат да бъдат в ръководството и да съставляват българския народ в РСМ, както има министри албанци, както има на управителни позиции сърби, власи, турци - всички нации, които сформират македонското общество.

За страдание сега РСМ не дава отговор на всички критерии от Копенхаген за участие е Европейски Съюз - най-много в региона за човешките права и демократичните полезности за всички нейни жители. Именно това е огромната цел на тази партия - да реформира РСМ, с цел да може страната да дава отговор на тези критерии и в последна сметка да извърви пътя към присъединение към Европейски Съюз.

Във връзка с това чакаме поддръжка за партията от всички жители на РСМ, които желаят страната да влезе в Европейски Съюз. Тоест и от хора, които етнически се самоопределят за македонци, албанци, турци и всички останали нации, които са там. Очакваме поддръжка, защото само тази партия ще има свободата, наблягам, да извърши тежките промени, които са нужни, с цел да може страната да осъществя участие в Европейски Съюз.

А за какво свободата - всички останали партии виждаме, че когато стане дума за българските обективни претенции - и на България, и на българите в РСМ, те не правят каквато и да е било смяна. И министър председателят Зоран Заев не промени и един абзац от учебниците по история. Това е наложителна задача и е част от промяната, тъй като посредством образованието по история в държавните учебни заведения самата страна възпитава ненавист към българския народ и към България. Това също не дава отговор на критериите от Копенхаген.

В РСМ оперират още няколко български организации, с изключение на фондация " Македония ", които досега не вземат участие в политическия живот. Планирате ли да ги поканите да се включат във вашия политически план?

Разбира се. Инициативният комитет, който ще се образува в идващите няколко месеца, ще предложения всички български сдружения, както и партията " Граждански либерален съюз " на Петър Колев. Първата покана ще бъде към нея за коалиция и взаимна активност, защото тази партия до някаква степен съставлява българите в РСМ, а нейният ръководител Петър Колев е политик с изразено българско съзнание. Всички останали културно-просветни сдружения, които не вземат участие в политическия живот в РСМ, ще бъдат поканени, както и техните членове и симпатизанти, тъй като на българите в РСМ им е належащо обединяване и политическа активност, с която да осъществят своите така значими цели, свързани с техните права и демократични свободи.

Така че преди всичко ще поканим организациите, партията " Граждански либерален съюз " и несъмнено, ще търсим и поддръжка и обединяване на всички българи там, а както подчертах - и на други жители на РСМ, които желаят страната да влезе в Европейски Съюз.

Мога да кажа, че образуването на тази партия и нейната политическа активност ще дадат решение за промяна на РСМ, тъй че страната да стартира договаряния за Европейски Съюз и да влезе. 30 години бяха нужни на РСМ да се реформира по този начин, че да може да реши разногласието с Гърция. Смятаме, че не е належащо жителите на РСМ да чакат още 30 години, с цел да се реши разногласието с нашата страна. Може от свободни хора, които не са подвластни от избрани кръгове в РСМ, да се извършат тези промени и с поддръжка на обществото по този начин, че българите в РСМ да са предпазени правно и цивилен, да вземат участие в ръководството, както другите нации там, и страната да бъде в действителност демократична и правова и да заслужи своето участие в Европейски Съюз.

Вече казахте, че партията ще бъде формирана от македонски жители с българско съзнание. Имате ли към този момент определени членове и можем ли да чакаме известни имена измежду тях?

Нека отново да подчертая, че аз оказвам помощ на тези процеси, само че не ги провеждам по подобен метод, че да дефинирам кои ще бъдат в управлението и кои ще бъдат главните членове. Разбира се, че се чака да има известни имена в партията измежду българите в Македония, само че до каква степен ще са познати на българското общество, не мога да кажа. Със сигурност обаче в управлението ще има сполучливи и осъществени хора в обществото в РСМ, които, несъмнено, да имат българско съзнание.

Когато партията се развие и стартира да прави своята активност, добре пристигнали са към нея и хора, които имат друго от българското съзнание, само че желаят демократично развиване за страната. Ще е добре и да са свободни хора, които нямат зависимости, каквито имат главните партии сега в страната. Имам поради ръководещата партия СДСМ, главната опозиционна партия ДПМНЕ, както и партия " Левица ", и някои албански партии - всички те не желаят да решат главния проблем пред страната, а той е правата на българите в РСМ. Всичко това води до справедливото българско несъгласие и до състояние, в което РСМ не напредва в евроинтеграцията.

В България към този момент получихте поддръжка от външния министър Светлан Стоев. Какви са настройките обаче в РСМ? Ще има ли кой да ви поддържа? Какви са опциите ви за действително позициониране сред партиите, които преди малко споменахте, очаквате ли някоя от тях да е с положителни настройки по отношение на вашия план? Ще имате ли въобще късмет?

Не считам да има положителни настройки от тяхна страна към плана по справедливи и разбираеми аргументи. Колкото до обществото в РСМ - от него чакам поддръжката към партията да бъде възходяща, защото всеки, който желае да има по-добър стандарт на живот, обективни институции, ще види, че това може да се осъществя единствено посредством партията на българите в РСМ. Дори и партията на Зоран Заев отхвърля да реши двустранните проблеми с България и ги отсрочва във времето, търсейки излаз с избрани контракти и поръчки, само че не и с съответни дейности.

Давам образец - албанците имаха дребен митинг напролет, че има две фрази в учебниците, които накърняват техните ползи. Зоран Заев разпореди на Царовска, която е министър на образованието, да се трансформират тези учебници. И бяха изменени за една седмица, а от септември тази година децата учат с променените две фрази. Това потвърждава, че ръководещите в РСМ могат да взимат сходни решения, само че във връзка с България те не желаят и това спъва цялостното развиване на страната.

Добре, казвате, че ще работите за стопляне на връзките сред двете страни, не смятате ли обаче, че сходен ход със основаване на българска партия още повече би обтегнал връзката сред България и РСМ? А и отношението по отношение на българите вътре в страната?

Понеже партията се основава от македонски жители и по тяхна самодейност, не считам, че това е мотив за разтягане на връзките. По-скоро е единствената опция за възстановяване на връзките, тъй като няма политически индивид в РСМ, който да желае да реши тези проблеми. Затова и считам, че поддръжката към партията от македонското общество ще се усилва, тъй като то ще види, че тя по никакъв метод не заплашва македонските ползи.

В РСМ главният проблем е възпитанието в ненавист към България на децата и при подрастващите, неналичието на правата на лицата с българско съзнание и заличаването на културно-историческото българско завещание в страната. Решавайки тези проблеми, няма да навредим на националния македонски интерес, тъй като на другите нации никой не им унищожава историческото завещание на територията на страната и никой не възпитава децата в ненавист към тези нации.

Всичко това демонстрира по какъв начин едни 7 народа, без българския, могат да живеят в демократично съгласие и дружно да градят страна. А българският народ е отритнат и изолиран. Затова се постанова да се сътвори този политически план, с цел да пази ползите на българите там.

От българското президентство признаха, че страната ни е подложена на голям напън от Европейски Съюз за участието на РСМ, в това време не престават да се разрушават монументи, да се строи автомагистрала върху български военни гробища, а чуваме да се употребяват и термини като " българска фашистка окупация " от висши македонски управници. Как ще коментирате вие тези събития, състоятелен ли е този напън съгласно вас и ще извърши ли РСМ настояванията на България, с цел да влезе в Европейски Съюз, или ще търси други малки врати?

Тези техни враждебни дейности не са от през вчерашния ден. Унищожават културното ни завещание методично и с държавно присъединяване и съществена роля. Езикът на омразата в никакъв случай не е спирал, даже се ускори и е проблем, който се задълбочава.

Натискът от Европейски Съюз, както и от сътрудниците ни от Съединени американски щати, може да се ускорява, само че считам, че България в последните месеци съумява добре да се аргументира в своето искане за човешките права на българите в РСМ. Това е съществена полезност на Европейски Съюз и на демократичния свят изобщо и е главен аршин на Копенхаген за участие в Съюза.

Дали РСМ ще откри друга врата - не считам, тъй като въпреки всичко България е член на Европейски Съюз към този момент от 15 години и няма по какъв начин да изостави своите сънародници в тази страна, без значение дали тези хора да български жители, или не. Знаем, че имаме 130 хиляди български жители там, само че има и десетки хиляди, които нямат българско поданство. Не считам, че нашата страна изобщо в миналото ще изостави тези хора и ще съобщи тяхната човешка потребност да имат демократични права с другите съграждани в РСМ. Така че няма друга малка врата, няма различен излаз, с изключение на да се реформира.

Именно един подобен политически план може да развие обществото към промяна, защото няма да е подвластен от избрани стопански и политически кръгове, които излизат и отвън РСМ. Всички съществени партии там имат такива зависимости и евентуално е главната причина да не вземат решение най-големите проблеми на страната сега.

Появиха се и изказвания, че има възпрепятстване на преброяването на българите в РСМ. Има ли в действителност някаква дискриминация и в какво се показва тя?

Това не са подозрения, а съответни сигнали, които са пуснати и до Европейската комисия, и до така наречен Комисия по отбрана от дискриминация в РСМ, която в действителност установихме, че не съществува, няма в офиса никого, даже няма табелка, че има такава комисия. Отделни фамилии пуснаха сигнал и до Държавния цех за статистика, който ръководеше преброяването. Аз персонално знам за няколко десетки такива случая на дискриминация, при които фамилията декларира, че желае да бъде записано като етнически българи с майчин език български, само че им е декларирано от преброителите, че ще бъдат записани като македонци. И в действителност са записани като македонци - преброителят си потегля и хората остават разочаровани, свързват се с нас, свързват се с българските организации там. Слава Богу, в множеството случаи реагира Заводът, изпрати нови преброители и хората бяха преброени като българи.

Действително имаше избран напън - на доста хора с македонско поданство, като споделят, че желаят да бъдат записани като етнически българи, са били запитвани дали имат български документи, а това е нелегално. Има обособен въпрос, в който се пита за друго поданство, а този въпрос е за етническото самоопределение. А албанците се записват умерено като етически албанци и никой от преброителите не ги пита дали имат албанско поданство. Това беше форма на напън, който не даде опция на стотици българи да се запишат като етнически българи, тъй като нелегално им е било изисквано да демонстрират документи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР