Само петима украински бежанци отпътуваха тази сутрин с влак от

...
Само петима украински бежанци отпътуваха тази сутрин с влак от
Коментари Харесай

Над 5000 украински граждани са напуснали България през последното денонощие

Само петима украински бежанци отпътуваха тази заран с трен от Варна към вътрешността на страната. По предварителна информация, на база извършената анкета измежду украинците, настанени в комплексите към града, подготвеност да заминат бяха декларирали сред 200 и 250 души.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5630
Българските институции бяха основали организация, полицията бе осигурила кулоар за напредването на бежанците, обезпечени бяха четири рейса, които да ги превозят от „ Златни пясъци “ до жп гарата във Варна, които обаче дойдоха празни. Допълнителните вагони към композицията, пътуваща към София, бяха разкачени преди тръгването на влака. На гарата доброволци от БЧК и други организации бяха обезпечили питиета и храна, както и детски ъгъл.

Идеята беше през днешния ден да се изнесат към 200-250 души, единствено че тази заран множеството обявиха, че са решили да не пътуват, а да си търсят сами квартири или да тръгнат към Украйна, сподели регионалният шеф на Варна Благомир Коцев. По думите му през днешния ден екипите, основани от разнообразни ведомства, още веднъж потеглят по хотелите в комплексите, с цел да схванат какъв брой са искащите да пътуват на следващия ден. 

Във Варненско в хотели са настанени към 20 хиляди украинци, от които близо 3 хиляди към този момент са отпътували. Седем хиляди души бяха изразили подготвеност до 1 юни да се реалокират към вътрешността на страната ни, единствено че сега обстановката очевидно става напълно друга, уточни Коцев.

Областният шеф добави, че ведомствени бази във Варненско могат да одобряват сред 500 до 1000 души и местата се пазят за извънредно нуждаещи се измежду бежанците. 

От пристигналите на гарата украинци на въпроси на медиите отговори Вячеслав Радованов от Одеса. Младежът описа, че е у нас дружно с баба си. Сподели, че не е напълно наясно какво ще е положението въз основата, където се местят, терзанията му са, че там ще има единствено една аптека. Радованов не изрази отчаяние, че отпътува от Варна, като показа, че за него е значимо пътешествието.

Рано сутринта на жп гарата в града дойде и ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева. Тя изрази удовлетворение от основаната организация и благодари както на чиновниците на обособените институции, по този начин и на доброволците. Тошева заяви, че за последното денонощие страната ни са напуснали над 5 хиляди украински жители. Тя показа, че преместването на искащите бежанци от морето към вътрешността на страната ще става в разнообразни бази, които не се оповестяват от съображения за сигурност. Пътуванията ще стават поетапно, а настаняването – съгласно потребностите на хората, тъй като измежду тях има и доста уязвими групи, уточни Тошева. По думите й се взема под внимание и фактът, че настанените в обособените хотели по морето към този момент са основали свои общности и българските управляващи се пробват да уважат желанието им да останат дружно и там, където ще бъдат преместени. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР