Само от началото на годината по Закона за насърчаване на

...
Само от началото на годината по Закона за насърчаване на
Коментари Харесай

Инвестиции за близо 710 млн. лв. ще разкрият над 3200 работни места

Само от началото на годината по Закона за поощряване на вложенията са издадени документи за клас инвестиция на 22 плана (19 плана за клас „ А “, 3 плана за клас „ Б “), на обща стойност 709,4 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 3203 нови работни места. Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов при връчването на документ за инвестиция клас „ А “ на „ Балкан агрикалчарал “ ООД през днешния ден в Пловдив.

Инвестиционният план на сдружението планува разширение на съществуващата активност, посредством създаване на нова индустриална и складова база за преправка и депозиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона, с. Калековец, общ. Марица.

Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лева и ще бъдат разкрити 31 нови работни места. Сертификатът ще даде опция използването на насърчителната мярка за създаване на довеждаща пътна инфраструктура.

Министър Борисов акцентира, че оповестената инвестиция е следващото доказателство за опазване на позитивната наклонност на интерес към опциите за вложение в страната, макар международната рецесия подбудена от пандемията.

„ Макроикономическата и финансова непоклатимост и влизането в ERM II остави България на картата на капиталовите процеси. В интервал на рецесия, чиято дълготрайност не е известна, от особена значимост е поддръжката на страната за новите вложения и заетостта “, добави той.

Борисов цитира и статистика от предварителните данни на Българската национална банка, съгласно която чистият поток на директните задгранични вложения в България за интервала от януари до юли възлиза на 1.407 милиарда евро, като нараства с 495 млн. евро (54.2%) по отношение на същия интервал на миналата година.

В Пловдив отрасловият министър подписа и контракти сред Министерството на стопанската система и Община Пловдив, както и сред министерството и „ БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ ” за създаване на инфраструктурата по капиталовия план на сдружението изпълняван в града. След подписването на договорите от Борисов и кмета на града Здравко Димитров, на Община Пловдив ще бъдат отпуснати средства в размер на 1.02 млн.лв. за създаване на декларираната пътна инфраструктура, която ще усъвършенства транспортната съгласуваност в региона, където е ситуирано предприятието.

Средствата ще са от бюджета на Министерството на стопанската система за използване на финансови насърчителни ограничения. Изпълняваният сертифициран капиталов план от „ БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ ” е за създаване на фабрика за произвеждане на електронна здравна инсталация и ще разкрие 80 нови работни места.

Лъчезар Борисов взе участие и в оповестяването на план „ Достъп до софтуерно съвременна просветителна среда “, който се реализира от екипа на „ Тракия ЕДУ “ към Тракия икономическа зона с финансовата поддръжка на Фондация „ Америка за България “.

Първоначално планът ще обхване 60 възпитаници от 11 и 12 клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона. Целта е образование в модерна материално-техническа база с преподаване на нужните за промишлеността познания и умения. Това ще улесни реализацията на младежите в индустриалните предприятия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР