Само няколко месеца след премиерата на новия спектакъл на световноизвестния

...
Само няколко месеца след премиерата на новия спектакъл на световноизвестния
Коментари Харесай

"Великият укротител" Димитрис Папайоану ще открие ONE DANCE WEEK 20

Само няколко месеца след премиерата на новия театър на световноизвестния гръцки хореограф Димитри Папайоану с него ще бъде намерено 13-тото издание на фестивала за актуален танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2020. Неговото зрелище " Великият умирител ", което беше в програмата на фестивала през 2018 година, към този момент беше показано по целия свят. За първи път в новата българска история българска културна организация е копродуцент на продукция от подобен мащаб - ONE DANCE WEEK се подрежда до театъра на фондация Онасис в Атина, Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион и други, оповестяват от фондация " Едно за просвета и изкуства ".

Премиерата на новия театър на Папайоану ще се състои през месец май 2020 година в ONASSIS STEGI в Атина. В България той ще бъде показан на 3 и 4 септември през същата година в Дом на Културата " Борис Христов ".

 Димитрис Папайоану
© ONE DANCE WEEK

Димитрис Папайоану

През пролетта на предходната година след отворена покана над 600 актьори от целия свят обявиха предпочитание да се включат в бъдещото театрално произведение на гръцкия хореограф. От тях едвам 24-ма бяха поканени в Атина - от Русия, Съединени американски щати, Канада, Корея, Италия, Франция, България и Гърция, а по-малко от половината ще работят с Папайоану.

Самият хореограф споделя, че не измисля спектаклите си и те се раждат по време на подготовките. Той приготвя материал, който му служи за насочна точка, само че не желае да си показва какъв ще е финалният резултат. " В последна сметка с малко шанс творбата се развива, а аз се пробвам да я схвана, да я модернизирам. Запазвам си правото да я трансформирам до последния миг ", споделя Папайоану, представен от ONE DANCE WEEK. " Каква е изгодата от проекти и искания? Ако кажа нещо в този момент, единствено ще ви заблудя или ви издам част от процеса ", декларира още той.


© Julian Mommert, ONE DANCE WEEK

" Великият умирител "

Папайоану е роден в Атина през 1964 година и е един от ветераните на гръцкия сценичен авангард. Той е и един от най-знаковите модерни хореографи и е притежател на редица оценки. Творчески шеф е на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 година, на първите Европейски игри в Баку през
2015 година, а през 2018 година е първият хореограф, основал театър за трупата на именитата Пина Бауш във Вутерпал.

Едно от главните въздействия върху работата му оказва древногръцката просвета с нейната митология, знаци и творби на изкуството. Самият Папайоану споделя, че гледа на сцената като художник, а телата на изпълнителите се трансформират в инструмент за предаване на послания и страсти.

Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 година в Дом на Културата " Борис Христов " към този момент могат да
бъдат открити на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в EpayGo.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР