Само легитимен парламент може да излъчи добре работещо правителство и

...
Само легитимен парламент може да излъчи добре работещо правителство и
Коментари Харесай

Държавният глава: Само легитимен парламент може да излъчи добре работещо правителство

 Само законен парламент може да излъчи добре работещо държавно управление и да стартира демонтажа на порочния управнически модел. Изключително значимо е вследствие на тези съвещания да се плануват ограничения, които да подсигуряват високо доверие в изборния развой и в здравните ограничения, с цел да имаме естествена изборна интензивност, вследствие на която да бъде определен законен парламент. Това съобщи президентът, който през днешния ден на " Дондуков “ 2 дружно с вицепрезидента Илияна Йотова организира среща с Обществения съвет към Централната изборна комисия (ОС към ЦИК). Срещата се организира като част от консултациите на президентската институция за гарантиране на транспарантен избирателен развой за всички жители в изискванията на епидемиологична конюнктура.

В срещата участваха ръководителят на Оценка за съвместимост към ЦИК Росица Матева, зам.-председателят на Оценка за съвместимост към ЦИК и представител на Европейската асоциация за отбрана на човешките права Стоил Цицелков, Дончо Пачиков от Българското съдружие за почтени избори и цивилен права – Национална асоциация и Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда. Онлайн се включиха Стефан Манов от Българското съдружие за почтени избори и цивилен права – Пловдив, Михаил Мирчев от Гражданска самодейност за свободни и демократични избори и ръководителят на Управителния съвет на Института за обществена интеграция Катя Колева.

Обща бе позицията на участниците, че неналичието на ограничения и проекти за деяние при изборите съставлява проблем и повдига въпроси за протичането както на предизборната акция, по този начин и на самия избор. ЦИК би трябвало навреме да стартира работа, в случай че към този момент не е, по подготовката на изборите и да разгласи плануваните ограничения задоволително рано, с цел да може обществото да бъде осведомено и умерено, че органът, предназначен да провежда изборите, работи и взема решения в полза на жителите, беше очебийно на срещата. Представителите на Оценка за съвместимост към ЦИК бяха безапелационни, че провеждането на избори по време на пандемия е допустимо и има задоволително наблюдения за положителните практики при организацията на този развой в редица страни.

На срещата президентът сложи въпроса за методиката, по която ще бъдат сертифицирани и изработен следващ одит на устройствата за машинно гласоподаване. прикани да се разпознават навреме опциите за предварителна инспекция на машините за гласоподаване, с цел да се предотвратят всевъзможни благоприятни условия за манипулиране на изборния резултат. Това, по думите му, ще увеличи и доверието на жителите в машинния избор. Машинното гласоподаване при планувана съответна стерилизация на устройствата или обезпечаването на персонални защитни средства, не съставлява риск за здравето на гласоподавателите, по-голям от елементарното гласоподаване с хартиена бюлетина, стана ясно на срещата.

За да се подсигурява оптималната бистрота на изборния развой, членовете на Оценка за съвместимост към ЦИК предложиха да се употребяват разнообразни благоприятни условия за снимане и предаване онлайн на преброяването на бюлетините и попълването на протоколите в изборните секции, като за тази цел могат да бъдат закупени нови камери, да се употребяват наличните в учебните заведения, както и персонални мобилни устройства и др. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова повдигна въпроса за опцията за гласоподаване с пълномощници, която се практикува във Франция.  Тя  разиска с участниците също по този начин нуждата от увеличение на изборните секции, с цел да се избегне скупчването на хора, опцията за предугаждане на зелени коридори за уязвими групи и успеваемостта на вероятно онлайн образование на членовете на СИК.

 

Росица Матева беше безапелационна, че на гласоподавателите, сложени под карантина, би трябвало да бъде предоставена опция да дадат своя глас. Тя изрази мнение, че ЦИК има задоволително пълномощия да планува ограничения, без да се постановат промени в Изборния кодекс, защото Комисията разполага с написани пълномощия и дълготраен опит по използване Кодекса и даване на уточнения по него. Като най-удачен вид за застраховане на вота на жителите в карантина и изолираност беше откроено основаването на мобилни секционни изборни комисии. Ива Лазарова се причисли към мнението, че гласуването с мобилни секции е допустима и удачна опция за карантинираните гласоподаватели. Тя заяви, че към този момент е направена неофициална симулация на база на настоящи данни, посредством която да се оцени какви запаси и какъв брой време е належащо за обезпечаването на този вид избор.

Обща бе позицията, че в оставащото малко време до изборите е несвоевременно да се вкарва гласоподаване по пощата. Председателят на Оценка за съвместимост Росица Матева направи предложение гласоподаване по пощата да се осъществя като пилотен план в чужбина за страните, в които има опция да не бъде разрешено отварянето на изборни секции. 

Според Стоил Цицелков даже да се наложи да се създадат промени в Изборния кодекс за задачите на осъществяване на вота в условия на COVID-19, те няма да бъдат фундаментални и няма да плануват съществени промени в изборния развой. Като допустима добра процедура от  други страни той уточни предвиждането на предварителна дейна регистрация, която да улесни уязвимите групи, като планува за тях оптимално безвредни условия за гласоподаване.

Дончо Пачиков изрази мнение, че гарантирането на здравето на гласоподавателите може да бъде улеснено, в случай че на всеки жител, при влизане в изборната секция, се дават еднократни защитни средства. Той повдигна въпроса и за нуждата от своевременното решение на въпроса с образованието на членовете на секционните изборни комисии за машинното гласоподаване.

В своето включване посредством видео конферентна връзка Стефан Манов прикани да не се преувеличава рискът от заразяване с ковид в изборния ден. По думите му заплахата не е по-висока за жителите от тази, пред която сме изправени в ежедневния живот, в случай че се съблюдават към този момент познатите и открити ограничения – съблюдаване на отдалеченост и носене на маски.

Михаил Мирчев открои няколко проблематични аспекта при провеждането на машинното гласоподаване – дали до момента в който работят машините, имат директна връзка с интернет, посредством която да се реализира нерегламентирано манипулиране в самия ход на изборния ден, и метода на отчитане на изборния резултат от машината в изборната  секция. Той уточни, че  отчитането може да се направи или като се употребява съвкупния протокол, отпечатван от самата машина в края на изборния ден, или с ръчно броене от членовете на СИК на бележките, получени от всеки гласоподавател. Михаил Мирчев предложи съчетание на двата метода за по-голяма сигурност. При съществено разминаване на резултатите от двата типа броене, биха могли да се разпознават злоупотреби при машинното гласоподаване.

Според Катя Колева единствено ясни и необятно разпространявани правила, наложени от ЦИК, могат да подсигуряват изборния ден от позиция на прозрачността и опазването на здравето на хората. Тя прикани за опция за по-активно присъединяване и право на глас на Обществения съвет към ЦИК в изработването на изборните правила.

Идеите за цифрово осъществяване на всички процедури, които съпътстват изборния развой, за които може да бъде планувана такава опция - образования на членове на СИК, регистрации на политически партии, наблюдаващи и покровители и други, също бяха разисквани по време на срещата. Президентът подчертава върху нуждата при възможното предугаждане на онлайн процедури да се взема поради съответната подготовка и опциите за техническо застраховане на изборния развой и за най-малките обитаеми места в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР