Само година, след като беше пратен на военен съд за

...
Само година, след като беше пратен на военен съд за
Коментари Харесай

Николай Ненчев е оправдан на две инстанции за облеклата на армията

Само година, откакто беше пратен на боен съд за закононарушение по работа, обвързвано с социална поръчка за армейски униформи, някогашният боен министър Николай Ненчев към този момент е оневинен на две инстанции, осведоми lex.bg.

Справка на профилирания уебсайт в системата на Военно-апелативния съд демонстрира, че през декември състав на съда с ръководител – полк. Цаньо Ангелов, и членове Румен Петков и полк. Петьо Петков, е удостоверил решението на Военния съд, който през юни прочете оправдателна присъда за Ненчев и за шефа на дирекция " Инвестиции в защитата " Венислав Цанов.

Обвинението беше импортирано в съда през декември 2016 година А Ненчев бе притеглен към наказателна отговорност поради закононарушение по работа, като съгласно прокуратурата той е принудил Цанов да не подпише контракт с компания " Лортън " ЕООД, която спечелила състезанието за направа на армейски униформи, откакто предложила най-ниска цена. Тогава Ненчев съобщи, че е осъзнал потребността от правосъдна промяна.

Мотивите на някогашния министър били свързани с поето заричане от самия него пред управлението и служащите на втория класиран участник в състезанието – " Интендантско обслужване " ЕАД.

Цанов извършил поръчението на Ненчев като не оповестил в период класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил контракт " Лортън " ЕООД. Според прокуратурата Цанов извършил нареждането, с цел да резервира службата си.

Двамата постигнали задачата си и " Интендантско обслужване " сключило съглашение за доставка на военно облекло и два следващи контракта, по които Министерство на защитата е платило 260 000 лв. повече от плануваното.

В началото на предходната година Ненчев беше пратен на съд и за закононарушение по работа поради контракта с Полша и несъблюдение на подобен, подписан с съветската компания РСК-МИГ, за ремонт на мотори за военните самолети МиГ-29. Според прокуратурата Ненчев не е имал право да подписва контракт с Полша за ремонтни действия, откакто преди този момент към този момент е бил подписан контракт с съветския производител. От държавното обвиняване пресметнаха, че с неизпълнението на контракта с РСК-МиГ, Ненчев е ощетил сдружението с над 3.77 млн. евро. Това дело е още в Софийския градски съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР