Само ден след празника на славянската писменост и култура -

...
Само ден след празника на славянската писменост и култура -
Коментари Харесай

Ден след 24-ти май: БГ кирилицата грейна и на мотрисите на БДЖ

Само ден след празника на славянската книжовност и просвета - 24-ти май, българската кирилица " блестна " и на електронните табели на мотрисите на държавния ЖП оператор. За реализацията на начинанието се похвалиха от експертно-техническия екип по пътнически осведомителни системи при Столична община на своята страница в обществените мрежи. Готови са първите две мотриси, които скоро ще бъдат забелязани по линия. Паралелно се работи и по останалите мотриси по график, координиран с БДЖ.

За да осъществя начинанието, екипът е получил особено съоръжение от Германия, което няма аналог в страната. С него, с изключение на програмиране на електронните табели, е допустима и диагностика на всяко едно устройство, обвързвано в шината на осведомителната система, което оказва помощ при търсене и премахване на повреди.



Инициативата се осъществя безплатно и включва както нов набор от шрифтове, изчертани по разпоредбите за българска кирилица, по този начин и ново гласово обявяване, което е дело на режисьора и радиоводещ Николай Вачев, създател на озвучаването в градския превоз на София, Благоевград, Сапарева баня, Смолян и Добрич.



За електронните табели експертите употребяват приспособен матричен вид на шрифта Sofia Sans, създаден дружно с типографа Ботьо Николчев. Именно този шрифтов набор от малко повече от година се конфигурира в електронните табели на транспортни средства от градския превоз на градовете, в които екипът от експертно-техническото звено работи.



Снимки: ИБИС техници-София/Столична община
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР