Само 4000 лв. обезщетение ще плати Министерството на вътрешните работи

...
Само 4000 лв. обезщетение ще плати Министерството на вътрешните работи
Коментари Харесай

Незаконно подслушван следовател получи 4000 лв. обезщетение

Само 4000 лева обезщетение ще заплати Министерството на вътрешните работи на следователя в Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов за това, че в продължение на 2 месеца е бил нелегално подслушван, следен и наблюдаван. Решението е на Софийския апелативен съд и може да се апелира на трета инстанция, осведоми.

Срещу Атанасов са прилагани специфични разследващи средства през 2011 година по искане на тогавашния директор на ГДБОП Станимир Флоров. Разрешението за подслушване е обещано от председателя на Окръжния съд в София Владимир Иванчев. Според съда това е нелегално, тъй като способният орган е председателят на градския съд и единствено той e имал право да разреши СРС. Атанасов самичък изиска бюрото за надзор на специфичните разследващи средства да ревизира дали е бил нелегално наблюдаван, откакто още през 2013 година бил предизвестен от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, че има проект да бъде задържан.

След като бюрото одобри, че има нелегално подслушване, следователят заведе дело по Закона за отговорността на страната и общините за вреди за 151 000 лв. против Министерство на вътрешните работи, само че градският арбитър Росен Димитров акцентира в решението си, че въпреки и неимуществени, вредите следва да бъдат потвърдени, като тежестта за това се носи от Атанасов, и отсъди 4000 лева обезщетение. Сега на втора инстанция Софийският апелативен съд се съгласява с тези претекстове.

Бойко Атанасов твърди пред съда, че му е бил основан облик на " следовател на олигархията "  и това е попречило на професионалното му развиване. Той сочи, че е прочут критик на управлението на прокуратурата, както и че против него бяха формирани и дисциплинарни каузи, по които му беше наложена забележка и му беше понижена заплатата. Според него противозаконното подслушване има отношение и към несполучливите му опити да оглави районната, градската и Апелативната профилирана прокуратура, в това число и да се кандидатира за основен прокурор. Според съда обаче тези обстоятелства нямат никакво отношение към непозволените СРС-та.

Името на Атанасов нашумя през 2016 година, след като в изявление за " Биволъ " той съобщи, че в столичното разследване има шпицкоманда от магистрати под контрола на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Те решавали делата, както изиска основният прокурор. Според него там има три " противозаконни " бранша, което разрешава заобикалянето на инцидентния принцип за систематизиране на делата. Най-проблемният бранш е първи " Специализиран ". Атанасов изясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които вземат решение най-важните каузи. Тези каузи били държани " на трупчета ", с цел да се задействат сега, в който това е нужно, сподели магистратът. Етичната комисия на правосъдния съвет се сезира, с цел да ревизира случая, само че стигна до извода, че проблеми няма.

КАНДИДАТ

Атанасов е и един от претендентите за европейски делегиран прокурор в България. Той заяви това преди седмица в профила си във Facebook. Eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи в Бългapия щe ca oбщo дeceт. Глaвният пpoĸypop на Европейската прокуратура Лaypa Kьoвeши щe нaзнaчaвa oбвинитeлитe, ĸoитo щe paбoтят нa тepeн в cъoтвeтнитe дъpжaви пo eвpoпeйcĸитe дeлa. Πpeтeндeнтитe y нac ce пoдбиpaт oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия, cлeд изcлyшвaнe и глacyвaнe. Зa пoзициятa мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт cъдии, пpoĸypopи и cлeдoвaтeли, ĸoитo имaт пoнe 8 година юpидичecĸи cтaж, нe ca пo-възpacтни oт 58 година и дoĸaзaнo влaдeят aнглийcĸи eзиĸ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР