Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със

...
Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със
Коментари Харесай

Едва 3% от екосистемите в света остават непокътнати

Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си в началото съществуващи животни и необезпокоявани местообитания, демонстрира изследване, за което осведоми „ Гардиън “.
Тези фрагменти от дива земя, неповредени от човешка активност, се намират основно в елементи от тропическите гори на и Конго, източносибирските и северноканадските гори и тундрата, както и в Сахара. Инвазивните непознати типове, като котки, лисици, зайци, кози и камили, са оказали огромно въздействие върху локалните типове в Австралия, като от изследването не са открити непокътнати области, съобщи БГНЕС.
Изследователите оферират репопулация на дребен брой значими типове в някои развалени зони, като слонове или вълци - ход, който би могъл да възвърне до 20% от международната земя до екологична целокупност.
Предишни разбори са разпознали зоните на дивата природа въз основа основно на сателитни фотоси и са пресметнали, че 20-40% от повърхността на Земята е малко наранена от хората. Учените зад новото изследване обаче настояват, че горите, саваната и тундрата могат да наподобяват непокътнати от горната страна, само че в действителност в дадените области липсват жизненоважни типове. Слоновете да вземем за пример популяризират семена и основават значими насаждения в горите, а вълците могат да управляват популациите на елени и лосове.
 63% от европейците желаят възбрана на бензинови и дизелови коли 63% от европейците желаят възбрана на бензинови и дизелови коли
Почти две трети от жителите на европейските градове поддържат възбрана за продажба на нови бензинови и дизелови коли след 2030 година,...
Общоприето е, че светът е в рецесия на биологичното многообразие, като доста популации от диви животни - от лъвове до инсекти - понижават, основно заради унищожаването на хабитатите им поради земеделие и строителство. Някои учени считат, че стартира шесто всеобщо измиране на живота на Земята със съществени последствия за храната, чистата вода и въздуха, от които зависи човечеството.
„ Голяма част от това, което считаме за непокътнато местообитание, са изчезнали типове, които са отстрелвани от бракониери или са изчезнали заради инвазивни типове или заболявания “, споделя доктор Андрю Пламптре, водещ създател на проучването, от Секретариата за основни области на биологичното многообразие в Кеймбридж, Англия. „ Това демонстрира какъв брой неповторими са местата като Серенгети, които в действителност имат функциониращи и изцяло непокътнати екосистеми ".
От десетилетие Организация на обединените нации се грижи за възобновяване на екосистемите, само че се концентрира върху разрушени местообитания “, сподели той. „ Нека помислим и за възобновяване на типове, с цел да можем да се опитаме да изградим тези зони, където имаме екосистеми. “
Изследването, оповестено в списание „ Frontiers in Forests and Global Change “, употребява карти от диапазона на 7000 типа, от които 1500 през днешния ден са в Червената книга на Международния съюз за запазване на природата. Повечето данни са за бозайници, само че включват и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни. Много от откритите непокътнати региони са в територии, ръководени от локални общности. Анализът не включва Антарктида.
„ Възможно е да се усили екологичната непокътната повърхност до 20% посредством целеустремено наново въвеждане на типове, изчезнали в региони, където човешкото влияние е към момента едва, при изискване че заканите за тяхното оцеляване могат да бъдат преодолени “, сподели Пламптре.
 Фталатите смаляват пенисите на мъжете Фталатите смаляват пенисите на мъжете
Експертът по проучване на околната среда доктор Шана Суон предизвестява в новата си книга, озаглавена " Отброяване ", че пенисите на мъжете...
Той цитира сполучливото наново въвеждане на вълци в националния парк Йелоустоун в Съединени американски щати, което трансформира екосистемата.
Проф. Пиер Ибиш от Университета за стабилно развиване на Еберсвалде в Германия, който не е част от изследването, сподели, че откриването на единствено 3% непокътната земя е „ предвидимо опустошително “. Той сподели: „ Трябва да дадем на природата доста повече пространство, с цел да ни придвижи в бъдещето, само че, притеснявам се, повторното въвеждане на няколко типа в избрани региони не е решаващо. “
Ибиш сподели, че анализът не регистрира климатичната рецесия. „ Ускоряването на климатичните промени се трансформира в главната опасност за функционалността на цели екосистеми. Вчерашната целокупност на бозайниците надали ни споделя доста за функциониращите екосистеми в епохата на световното стопляне. "
През януари над 50 страни се ангажираха да защитят съвсем една трета от планетата до 2030 година, с цел да спрат разрушаването на естествения свят.
„ Полагането на старания за запазване на тези непокътнати места е доста значимо “, сподели Пламптре. „ Те са толкоз редки и специфични и демонстрират какъв е бил светът преди хората да оказали тяхното огромно влияние, помагайки ни да осъзнаем какъв брой сме изгубили. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР