Съмнителна пробаТърсят контактните на пациент Обмислят се по-строги противоепидемични мерки

...
Съмнителна пробаТърсят контактните на пациент Обмислят се по-строги противоепидемични мерки
Коментари Харесай

По-строги мерки, ако докажат „Омикрон“

Съмнителна проба
Търсят контактните на пациент

Обмислят се по-строги противоепидемични ограничения в България, в случай че се окаже позитивна тестът за СОVID, за която има подозрение, че е от разновидността “Омикрон”. Това съобщи служебният зам.-министър на опазването на здравето Тома Томов.

“Пробите ще бъдат подготвени и секвенирането в четвъртък вечер или в петък и надлежно от резултатите ще се вземат нужните ограничения. Знаете, че все още няма безапелационни научни данни по отношение на разновидността на СОVID-19 “Омикрон””, сподели той.

Пробата се изследва в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Паралелно с тестването, се търсят контактните на пациента, както и местата, които е посетил, добави Томов. “Извършват се епидемиологично изследване: къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал с оглед навръх тази профилактика и превенция”, сподели още той.

“Към момента не сме сигурни дали към този момент “Омикрон” не е навлязъл в страната. Имаме някои подозрения, които се базират на предварителни проучвания, получени от РСR тест. Тестовете са на хора от разнообразни елементи от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина. Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо”, изясни по-рано през вчерашния ден пред Би Ти Ви доцент Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР