Samantha Sultoon Въпреки че Конгресът на САЩ настоява, че изцяло

...
Samantha Sultoon Въпреки че Конгресът на САЩ настоява, че изцяло
Коментари Харесай

The Atlantic Council : Конгресът на САЩ ще разклати позициите на трансатлантическия алианс, ако въведе санкции срещу „Северен поток 2“


Samantha Sultoon

Въпреки че Конгресът на Съединени американски щати упорства, че напълно е ориентиран към поддръжка на трансатлантическия алианс, той заплашва да разклати позициите на основни сътрудници на Съединени американски щати, в случай че утвърди новият закон, който обезпечава опцията за въвеждане на наказания против основни съдружници на Америка. Законът за отбрана на енергийната сигурност на Европа (Protecting Europe`s Energy Security Act) предписва въвеждане на наказания против тези компании и лица, които вземат участие в реализирането на плана за строителството на газопровода „ Северен поток 2 “. Въпреки че съществуват безапелационни причини срещу този план, въвеждането на наказания против участниците в него (фактически и опит на Вашингтон за ръководство на европейската енергийна политика ) не е пътят, който да убеди основните ни съдружници да разнообразят листата на снабдители на енергийни запаси.

През „ Северен поток 2 “ съветският природен газ ще се доставя през Балтийско море на вътрешния пазар на Европейския съюз. Тъй като съгласно прогнозите, през идващите двадесет години вътрешният рандеман на природен газ в страните от Европейския съюз ще се намали на половина, Европейски Съюз се стреми да откри източници, с цел да компенсира прогнозируемия недостиг е по едно и също време с това да усили потенциалите на газопроводите. През Балтийско море минава най-прекия и къс път от северната част на Русия до северозападна Европа, което дава опция и за понижаване на разноските, потреблението на по-екологично гориво и теоретично обезпечава сигурността на доставките. Не може да не се означи, че това разрешава на Русия да построи новият газопровод, като заобиколи Украйна, вследствие на което Киев се лишава от забележителната облага от преноса на газ, а Москва получава по-големи благоприятни условия да употребява доставката на енергийни запаси като инструмент за влияние върху Киев, само че без да слага под опасност енергийните доставки за Европа.

Въпреки че съгласно Европейският съюз осъществяването на диверсификация на източниците на енергийни запаси е един от целите, в случай че се има поради склонността на Москва да ги употребява като политически инструмент, това решение на политическото управление не докара до съответни промени на комерсиалния пазар. Русия продължава да доставя към 40 % от природния газ, потребяван в страните от Европейския съюз, което частично се изяснява с ролята, която на пазара на Европейски Съюз играят комерсиалните енергийни компании. Американските политици през цялото време показваха гуляй срещите с европейските си сътрудници безпокойствие по отношение на това състояние, а и със строителството на „ Северен поток 2 “.

Противно на антагонистичния метод на администрацията на Тръмп към Европа, Конгресът постоянно е поставял дипломатическите си връзки с нея измежду целите си. Докато Германия и някои други западноевропейски страни отстояват този газопровод, представители на страни от Централна и Източна Европа повтарят възраженията на Съединени американски щати (въпреки че като цяло те са против въвеждането на нови санкции).

Заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович от самото си начало подлага на критика този плана, заявявайки, че реализирането му ще докара до редица проблеми. Независимо от безпокойството, неналичието на каквито и да е дейности от страна на европейските водачи накара американските сенатори

Ted Cruz, Jeanne Shaheen, John Barrasso и Tom Cotton да внесат за разискване законопроект за наказания, който директно е ориентиран против „ Северен поток 2 “.

В частност този закон предлага въвеждане на блокиращи наказания против тези лица и компании, които вземат участие в продажбата, арендата, координацията и даването на кораби, употребявани в процеса на строителството на подводните сектори на съветските експортни газопроводи на дълбочина от 30 метра и повече, включително „ Северен поток 2 “. Въпреки че това може да е официално глоба против Русия, евентуални цели по своята същина ще станат огромните европейски компании, в това число немските Uniper и Wintershall Holding, френската компания Engie, австрийската OMV, а също по този начин англо-холандската Shell. Тъй като Русия не разполага с технология нужна за реализиране на сходни подводни планове, тя е принудена да разчита на западните компании. Този нов закон дава опция също по този начин и за налагане на забрани за издаване на визи на главните акционери и чиновници на тези компании.
Последствията от въвеждането на тези стопански и финансови наказания във връзка с огромните европейски енергийни компании няма да бъдат лимитирани единствено до Европа. Блокиращите наказания ще нанесат непосреден удар по американските активи на тези компании и ще се отразят на енергийния пазар, като обиден всички заплащания, които минават през американската финансова система.
Тези наказания ще се отразят отрицателно на съществуващите и бъдещите благоприятни условия за съдействие сред европейските е американските енергийни компании, като тези, които строят терминала за LNG в Германия, който строи компанията Uniper и който дава опция за диверсификация на източниците на доставки за Германия, осигурявайки спомагателни бизнес благоприятни условия за американските компании, занимаващи се с LNG. Въвеждането на сходни наказания безспорно ще се отрази отрицателно на готовността на Европейския съюз да поддържа Съединени американски щати когато възникне нуждата от продължаването на периода на деяние на антируските наказания.

Този закон предлага също по този начин въвеждане на наказания против трети лица, които вземат участие в застраховането или вторичното обезпечаване на корабите, употребявани за реализирането на плана „ Северен поток 2 “. Въпреки че описът на дискреционните наказания, от които администрацията би трябвало да избере минимум пет ограничения, не включва пълноправни блокиращи наказания, измежду тях има ограничения, които биха могли да имат доста въздействия. Към тях се отнасят рестриктивните мерки при обмяна на валута, банкови услуги, вложения и размер на капитала, които при положение на въвеждане може да се отразя отрицателно на интернационалната активност на застрахователните компании.

Новият закон предлага също по този начин регулярно приготовление на доклади за въздействието на „ Северен поток 2 “ върху националната сигурност на Съединени американски щати и за степента не енергийна взаимозависимост на европейските страни, а също по този начин за фирмите, участващи в строителството и ремонта на „ Северен поток 2 “. Това условие може на пръв взор да наподобява безсмислено, само че в бъдеще то ще разреши построяването на съответстваща санкционна политика. По-точно, в този закон има спогодба, позволяваща отвод от въвеждане на наложителни наказания при положение, че администрацията реши да сложи интереса на свои обединявания над нуждата от въвеждане на наказания.

Вместо да подкрепя развиването на дипломатическите връзки и поддръжката на съдружниците, за което упорстват сенаторите, подготвили този законопроект, наказателните ограничения в него са сложени над рационалните решения. Сенаторите заслужено показват, че „ Северен поток 2 “ опонира на устрема на Европа за диверсификация на енергийните доставки, само че потреблението на наказания за премахване на този външнополитически проблем не напълно не е верният политически инструмент.
Вместо да прибягва прекомерно постоянно до инструмента на глобите, Конгресът би трябвало да си сложи за задача като конструкция на американското държавно управление да поддържа укрепването на трансатлантическия съюз, както и желанието на европейците за диверсификация на източниците и последователно по няколко метода да се отдръпват от съветските енергийни запаси.

Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да подкрепи увеличението на размерът на доставки на американски газ за Европа. Въпреки че Европейският съюз няма никакви ограничавания или пазарни бариери за импорт на американски природен газ за страните от Европа, Съединени американски щати се нуждае от авансово утвърждение за експорта на LNG за Европейския съюз. Отмяната на това условие ще показва, че Съединени американски щати фактически са подготвени да поддържат процеса на диверсификация на енергийните доставки за Европа.

Това би трябвало да се добави от пакет за износ на американски газ на конкурентни цени. Сега американският природен газ е доста по-скъп от съветския, което в огромната си част се изяснява от забележителните разноски за превозване. Такава висока цена прави американския газ много по-непривлекателен в очите на европейците. Временни дотации или други финансови поощрения (за американския газ ) може да накарат европейците да преразгледат отношението си към газовите доставки от Русия най-малко в близко бъдеще.

Освен това Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да поддържа устрема на Европа за диверсификация на източниците на доставки в средносрочна и дълготрайна вероятност. В допълнение към алтернативата на част от доставяния от Русия газ, Съединени американски щати биха могли интензивно да влагат средства във вътрешноевропейската енергийна инфраструктура в границите на по-дългосрочна тактика. Европейският съюз към този момент уголемява актуалната си енергийна мрежа и основава нови мощности в Адриатическо море (в Хърватия), в Балтийско море (в Полша), в Средиземно море (в Гърция). Тези нови и разширени планове дават опция за доста увеличавана не LNG за Европейски Съюз. За да се поддържат тази планове, Конгресът на Съединени американски щати би трябвало да утвърди наскоро импортираният за разглеждане Закон за европейската енергийна сигурност и диверсификация на доставките - (European Energy Security and Diversification Act). Този закон дава опция за обособяване на 1 милиарда $ за вложения в европейски енергийни планове, които в комбиниране с дипломатическа и техническа поддръжка ще разрешат на Европа да понижи енергийната взаимозависимост от Русия.

Законът за европейската енергийна сигурност и диверсификация на доставките е отражение на опитът на Конгреса на Съединени американски щати за дейно влагане на средства и слагане на напред във времето алианса Съединени американски щати № Европейски Съюз посредством вложения в стратегическо бъдеще. Ако Конгресът на Съединени американски щати фактически цени този значим исторически алианс, то той ще се въздържи от дейности срещу европейските съдружници посредством картелни наказания и ще поддържа процесът на диверсификация на енергийните доставки, към който се стремят и Съединени американски щати и Европейският съюз.

Samantha Sultoon is a visiting senior fellow with the Atlantic Council’s Global Business and Economics Program and the Scowcroft Center for Strategy and Security. She is a former sanctions policy expert for the Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC).

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/us-congress-would-undermine-transatlantic-alliance-with-nord-stream-2-sanctions

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР