Саманта Сакраменто все пак се чувства някак необичайно. След цяла

...
Саманта Сакраменто все пак се чувства някак необичайно. След цяла
Коментари Харесай

В Гибралтар се пребориха с пандемията. Как го постигнаха?

Саманта Сакраменто въпреки всичко се усеща някак извънредно. След цяла една година носене на маски, сега в Гибралтар човек съвсем на всички места може да върви без маска. „ Все ти се коства, че си не запомнил нещо, че вършиш нещо неправилно. Мисля, че психически имаме още много да наваксваме, “ споделя здравната министърка на английската отвъдморска територия. В Гибралтар към този момент няма и вечерен час. Баровете и заведенията за хранене още веднъж работят до 2 часа след среднощ – както преди. По испанските телевизионни канали жителите на Гибралтар споделят облекчението си. „ Навярно ще можем да живеем както преди, “ споделя една сервитьорка.

Отлично проведена имунизационна акция

Добрите вести от Гибралтар са в внезапен контрастност със протичащото се другаде из Европа, където броят на новите инфекции пораства, а хората към момента живеят в изискванията на локдаун. Гибралтар се връща към нормалността най-много с помощта на поредните защитни ограничения против ковид и на добре проведената си имунизационна акция, споделя министърката. Вече са имунизирани съвсем всичките 34 000 жители и даже множеството испанци, които ежедневно идват на работа в английската отвъдморска територия.

Британският министър на опазването на здравето Мат Ханкок даже счита, че Гибралтар ще стане първата напълно ваксинирана нация в света. Разбира се, това се дължи на обстоятелството, че хората в Гибралтар са толкоз малко – което съществено улеснява всеобщото ваксиниране. Много удобно беше също по този начин, че Англия без закъснение даде нужните ваксини. Доскоро обаче ситуацията беше сериозно. В края на предходната година броят на хората, умряли след заразяване с ковид, внезапно се усили – дотук жертвите са 94, което не е малко за толкоз малко население. В момента обаче в локалната болница към този момент няма пациенти с ковид. „ Нямаме нито един човек с позитивен тест, а това е просто фантастично, “ радва се Саманта Сакраменто.

Съвсем друга картина в прилежаща Испания

На един хвърлей разстояние, в испанската провинция Андалусия, могат единствено да мечтаят за такива резултати. Там сега още веднъж има бързо повишаване на новите инфекции, а лечебните заведения са цялостни с пациенти. 63-годишната Лурдес Гамис, коренячка в Андалусия, хем се радва, че гибралтарчани към този момент могат да се движат без ограничавания, хем малко им завижда. Вече от доста месеци тя живее в уединение на село, покрай Гранада, където се е скрила дружно със брачна половинка си, с цел да избегне заплахата от болест. В Испания заведенията за хранене бяха отворени при избрани ограничавания, само че пък задължението да се носи маска стана още по-строго и в този момент важи даже за плажовете. Пенсионерката Лурдес Гамис към този момент извънредно се мъчи с маската и мечтае за тогавашната независимост и лекост.

„ Ей-така, да поизлезеш с който си искаш, да видиш хора, родственици, другари. Ние в Испания, а пък изключително в Андалусия, доста обичаме да се събираме с други хора. А в този момент е напряко отчайващо. “ Лурдес Гамис копнее да ѝ пристигна ред за ваксина, само че май ще би трябвало още да изчака. В Испания до момента всеобщо са имунизирани хората над 80-годишна възраст и медицинският личен състав, само че под линия гледката е отрезвяваща: цялостен имунитет са получили едвам 6% от хората в страната. Ваксините са дефицитни, имунизационният проект върви мъчно, бюрокрацията пречи – все проблеми, познати и другаде в Европа. Лурдес Гамис не има вяра на обещанията на държавното управление, че до края на лятото 70% от испанците ще бъдат имунизирани.

Само извършването на покупки остава с маски

А в прилежащ Гибралтар съвсем всички са имунизирани и даже беше извършен първият боксов мач с аудитория. 500-те фенове трябваше обаче да показват имунизационен документ и негативен COVID-тест. Властите в Гибралтар ревизират всяка седмица противопандемичните си ограничения, а в магазините към момента се носят маски. В задморската английска територия хората са внимателни.

Автор: Никол Рис
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР