Сам Зилоф удиви специалистите, произвеждайки силициеви чипове в домашния гараж(снимка:

...
Сам Зилоф удиви специалистите, произвеждайки силициеви чипове в домашния гараж(снимка:
Коментари Харесай


Сам Зилоф удиви специалистите, произвежда


Сам Зилоф удиви експертите, произвеждайки силициеви чипове в домашния гараж
(снимка: Sam Zeloof блог)

22-годишен юноша на име Сам Зилоф създава чипове в дребна лаборатория, проведена в гаража на къщата, в която живее с родителите си – в Ню Джърси, на към 45 километра мястото, където е изработен първият транзистор на Bell Labs през 1947 година

Благодарение на набор от апарати, най-вече избавени от скрапа и самоделни, Зилоф неотдавна е основал чип с 1200 транзистора, споделя. Младежът нарязал силициеви пластини, оформил ги в микроскопични дизайни благодарение на ултравиолетова светлина и ръчно ги потопил в киселина, документирайки процеса в и своя.

„ Може би това е несъразмерна самонадеяност, само че имам вяра, че щом различен може, значи и аз мога, даже в случай че ми отнеме повече време ”, споделя инициативното момче. Този чип в действителност е вторият, основан от Зилоф. Младежът направил първия, доста по-малък чип, когато бил зрелостник през 2018 година Започнал да си създава обособени транзистори година преди този момент.

Със сигурност чиповете му не са толкоз съвременни като тези на Intel, само че Зилоф твърди полушеговито, че реализира по-бърз прогрес, в сравнение с полупроводниковата промишленост в ранните си дни. Вторият му чип има 200 пъти повече транзистори от първия. А сходен ритъм на напредък изпреварва (правилото, че броят на транзисторите в чипа се удвоява почти на всеки две години).

Първият чип на Сам – Z1 усилвател, създаден с литография в гаража през 2018 година
(снимка: Sam Zeloof блог)

Интересът на Зилоф към самоделните процесори се зародил преди години, когато гледал видеоклипове в YouTube за изобретателя и бизнесмен Джери Елсуърт, в които той прави свои лични транзистори с размер на палец. Зилоф се е заел да репликира плана на Елсуърт.

Предприел това, което му се сторило като разумна последваща стъпка: прекосяване от единични транзистори към интегрални схеми – скок, който исторически е лишил десетилетие. „ Има нещо скъпо в това да напомняте на света, че тези промишлености, които наподобяват толкоз големи, са почнали някъде по-скромно – и можете да го извършите сами ”, споделя Зилоф.
още по темата
Родителите на момчето се постарали да го поддържат, въпреки че изначало били внимателни. Бащата помолил собствен прочут, полупроводников инженер, да даде на сина му препоръки за сигурност.

„ Първата ми реакция беше да му кажа, „ не можеш да го направиш ”. Та това е единствено гараж ”, споделя Марк Ротман, който е прекарал 40 години в планиране на чипове и в този момент работи в компания, произвеждаща технология за.

Първоначалните възражения на Ротман обаче се спихнали като балон, когато инженерът видял достиженията на Зилоф. „ Той е направил неща, които в никакъв случай не бих си помислил, че хората могат да създадат ”, признава експертът.

В гаражната фабрика за чипове има и домашни любимци
(снимка: Sam Zeloof блог)

За да създаде своите чипове, младият експериментатор е разчитал освен на инженерни умения, само че и на познаване на историята. Съвременното се прави в уреди, чиито скъпи системи за климатизация отстраняват всяка диря от прахуляк, която може да смути машините им, костващи милиарди долари.

Зилоф няма по какъв начин да разполага с сходна техника, само че той се заел да чете патенти и учебници от 60-те и 70-те години на предишния век, когато инженерите в пионерски компании като Fairchild Semiconductor са правели чипове върху елементарни работни маси. Намерил разказани методите за реализиране на нужната непорочност, без „ машина за 10 милиона $ с размерите на цяла стая ”, споделя младежът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР