Съхранени са всички костюми и инструментариум след вчерашния пожар в

...
Съхранени са всички костюми и инструментариум след вчерашния пожар в
Коментари Харесай

Банов: Салонът на русенската опера не е засегнат след пожара, костюмите са съхранени

" Съхранени са всички костюми и инструментариум след вчерашния пожар в постройката на русенската опера, при който изгоря част от покрива ", сподели в Русе министърът на културата Боил Банов, който дойде на място, с цел да се запознае с ситуацията след пожара.

Според Банов, вредите е можело да бъдат доста по-сериозни в случай че не е била бързата и съответна интервенция на екипите на пожарната. Пораженията са основно върху покрива, само че положителната вест е, че гредите са издържали и с изключение на водата, няма нанесени други провали върху сцената.

" Салонът на операта не е обиден, както и останалата част на покрива, която не е била обхваната от пламъците. Сградата е застрахована, занапред ще се прави оценка на вредите. Ще има и разследване за изясняване на аргументите за пораждане на пожара. Ремонтът ще стартира оптимално бързо ", съобщи още Боил Банов, само че ще би трябвало да се изчакат всички процедури.

" Пожарът няма да се отрази по никакъв метод на идните изяви на операта, защото тя разполага с други зали, където може да изнася представления ", сподели още министър Банов.

На третата минута са пристигнали огнеборците, с цел да гасят пожара, обхванал покрива на операта в Русе през вчерашния ден следобяд.

Според шефа на културната институция Иван Кюркчиев, в случай че са били закъснели е можело цялата постройка да изгори. Тази заран той е направил оглед на вредите. Изгорял е триъгълният покрив, където тече вода при последния пороен дъжд. Декорите и инструментите, както и гримьорните са непокътнати. Иван Кюркчиев към този момент е приказвал с представители на компанията, която поставя хидроизолацията. Не е изключено, пожарът да е зародил в резултат на късо съединяване, счита шефът на операта. Тъй като ремонтът на покрива най-вероятно няма да е завършил до есента, ще се търсят разновидности за изнасяне на представления в Доходното здание и зала „ Филхармония “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР