Съгласно новоприетия Закон за военните паметници в Сърбия всички мемориали

...
Съгласно новоприетия Закон за военните паметници в Сърбия всички мемориали
Коментари Харесай

Сърбия ще събаря паметниците на завоеватели, военни престъпници и терористи

Съгласно новоприетия Закон за военните монументи в Сърбия всички мемориали на завоеватели, военни нарушители и терористи ще бъдат демонтирани най-вероятно до края на есента, предава белградското радио „ Б-92 “.
От в този момент нататък страната, а не обособени хора ще взема решение на кого може да се строят монументи, написа белградският всекидневник „ Вечерни новости “.
Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, отдадена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на така наречен Армия за избавление на Прешево, Буяноваац и Медведие , подложен в град Прешево.
Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните усеща, историческите достижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъде одобрявана.
Вестникът отбелязва, че листата с неприемливите монументи в Сърбия е „ много дълъг “ и множеството от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в самостоятелния район Войводина .
Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде учреден не по-късно от средата на август, според предписанията на Закона за военните монументи.
„ Съветът ще взема решение за издигането на нови и демонтирането на остарели военни мемориали “, съобщи държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и обществената политика Негован Станкович пред ежедневникът.
Той добави, че членовете на този орган ще бъдат потвърдени специалисти в региона и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация, съобщи Фокус.
" Повечето от несъответствуващите монументи са издигнати с благословията на локални водачи, които „ поръсени “ с задгранични дарения от по няколко хиляди евро, извършват желанията на посланиците и почитат разнообразни завоеватели и нарушители ", написа „ Вечерни новости “.
Сега членовете на Съвета ще утвърждават паметниците, взимайки поради типа им, надписите и дали личностите, на които са отдадени, заслужават да бъдат възвеличени по този метод, съобщи Станкович.
Припомняме, че въпросният Аджиф Хаджиахметович (р. 1887 година – 21 януари 1945 година), прочут също като Аджиф Блута или Аджиф Ефенди, е политик, работил в район Санджак на Кралство Югославия в междувоенния интервал и по време на Втората международна война. Преди войната е кмет на Нови Пазар (административния център на провинция Санджак) и заместник-председател на Джемийет (партията на мюсюлманското население в КСХС) след изборите през 1923 година. След окупацията на страната от силите на Оста през април 1941 година, той е назначен за кмет на Нови Пазар от немските окупационни управляващи, а през 1934-44 година е представител на Митровица (Косовска Митровица) в албанския парламент. Член е на Централния комитет на Втората призренска лига. В края на войната е екзекутиран от югославските партизани за колаборация с нацистите и военни закононарушения против сърби и убийства на албанци, несъгласни с неговото ръководство.
В края на 2000-ите години „ Националния съвет на бошняците в Сърбия подема самодейност за историческата му реабилитация в Сърбия. Обявен е за „ воин на бошняшкия народ. Кампанията кулминира с издигането на мемориал, отдаден на Хаджиахметович на 3 август 2012 година в Нови Пазар. Церемонията по откриването му е посетена от Сюлейман Углянин (министър без портфейл в сръбското правителство), Есад Джуджевич (предсеадател на Националния съвет на бошняците) и Ахмедин Шкрийел (заместник-кмет на Нови Пазар).
В Санджак има и такива, които отхвърлят активността на Аджиф Ефенди поради желанието му да албанизира локалното бошняшко население и да включи района в плана „ Велика Албания. Известен е с това, че праща редица комунисти от Нови Пазар в концентрационните лагери, занимава се с изтребване на евреи, роми и сърби. Получава Железен кръст от Нацистка Германия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР