„Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър – следващата

...
„Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър – следващата
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите

„ Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър – идната вълна ще е на неимунизираните. Аз бих добавил и на младите хора”. Това разяснява пред Нова тв проф. Ангел Кунчев.

Той изясни, че в Западна Европа най-засегнати от Делта разновидността са хората на възраст сред 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър да вземем за пример – най-засегнати са децата сред 8 и 11 години. По думите му от една страна е спецификата на Делта разновидността, а от друга това, че тези групи са най-слабо ваксинирани. Проф. Кунчев въпреки всичко означи, че имунизацията на децата и то над 12 години стартира относително скоро.

В България с две дози са ваксинирани към 16%, а най-малко с една доза над 19%.

„ Върви процесът. Има дни с по 10-15 000 имунизации дневно. Ако правехме по 30 000 имунизации дневно, имаше някаква възможност до септември да стигнем до 70%. Очевидно няма да ги стигнем”, разяснява проф. Кунчев.

Той изясни, че една игла обезпечава сред 40 и 60% отбрана, съгласно имунизацията. След втората игла трябват 14 дни, през които антителата да стигнат високи равнища.

И до момента в който в България има неизползвани количества ваксини с изтичащ период на валидност, в доста други страни има дефицит. Проф. Кунчев изясни, че в Африка е имунизирано едвам 3% от популацията. Запитване за имунизациите, които ни остават, имало даже от iстрани като Португалия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР