Сагата с рекордната глоба на Intel за антиконкурентно поведение в

...
Коментари Харесай

Intel си иска стотици милиони долари лихва от ЕС


Сагата с рекордната санкция на Intel за антиконкурентно държание в Европейски Съюз продължава
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко години след налагането на санкция от 1,2 милиарда $ за антиконкурентно държание в Европейски Съюз, Intel освен сполучливо я оспори, само че си изиска и лихвата върху тази сума за всички минали години – в размер на 623,5 милиона $.

Петгодишното следствие, завършило през 2009 година, откри, че Intel е развивала „ неконкурентна ” активност от октомври 2002 година до декември 2007 година, което докара до рекордна санкция на производителя на чипове, напомня The Register. През януари тази година, след продължителни обжалвания, софтуерният колос най-сетне съумя да смъкна санкцията от плещите си.

В същото време американският производител на чипове упорства да бъде обезщетен за материалните вреди от непозволеното наказване от Брюксел. По последни данни, Intel е сезирал Европейския съд с обща пълномощия с искане за обезщетение с рента.

Intel счита, че Европейски Съюз му дължи повече от половината от сумата на санкцията, въз основа на разбор на % на рефинансиране на Централната банка на Европейски Съюз – все още на утвърждение на санкцията той е бил 1,25% и се е нараснал доста през 12-те години, минали от този момент. Освен това производителят изисква обезщетение за закъснение на заплащането.

Скандалът, който засегна бизнес структури и Intel, продължава и до през днешния ден. Компанията е упрекната, че дава на сътрудници като Dell, HP и Lenovo отстъпки за преференциално потребление на процесорите си в техните компютри в ущърб на конкурентните производители на чипове, по-специално AMD.
още по темата
Освен това Intel беше упрекната, че е платила на немския търговец на дребно Media Saturn Holding за отхвърли му да продава компютри, които употребяват съставни елементи на съперници.

През 2009 година беше решено, че сходни „ отстъпки ” доста понижават пространството за маневриране на съперниците на Intel, което води до по-малко други възможности за потребителите и по-малко тласъци за съперниците да вършат нововъведения.

Intel пламенно стачкува против решението. И в случай че през 2012 година жалбата беше отхвърлена, то през 2014 година компанията стигна до най-висшия орган – така наречен Европейски съд, който върна делото на Европейския съд с обща пълномощия през 2017 година за ново разглеждане.

През януари, след повече от десетилетие на правосъдни разногласия, съдът застана на страната на Intel, като назова предходния разбор на държанието на компанията повърхностен и призна, че не може да откри правна норма, съгласно която отстъпките в този случай биха могли да имат „ анти-конкурентен ” резултат.

Европейската комисия обаче няма да се откаже от претенциите си към чипмейкъра. През април Брюксел разгласи, че ще апелира решението на съда за анулация на санкцията. В момента тече производството по обжалване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР