Съединените щати, Великобритания и Франция започнаха въздушни удари по Сирия

...
Съединените щати, Великобритания и Франция започнаха въздушни удари по Сирия
Коментари Харесай

Засега няма данни за жертви при въздушните удари срещу Сирия

Съединените щати, Англия и Франция започнаха въздушни удари по Сирия в отговор на хипотетичното потребление на химическо оръжие в град Дума предходната седмица. Операцията беше предстояща от няколко дни. Началото й беше обещано от американския президент Доналд Тръмп в особено послание към нацията. Ударите са по цели, свързани с химическите оръжия на режима в Дамаск, акцентира Тръмп. Обобщение на събитията от миналите часове от Ива Стойкова.

Близо час продължиха въздушните удари в Сирия тази нощ. В 4 часа българско време Съединените щати, Англия и Франция реализираха военна интервенция в отговор на хипотетичното потребление на химическо оръжие от сирийския режим в град Дума предходната седмица. Началото ѝ беше обещано от американския президент Доналд Тръмп в особено послание към нацията. Въздушните удари са били ориентирани по цели край градовете Дамаск и Хомс. Засега няма данни за жертви.

Арабски медии оповестяват за отчасти нарушено електроподаване в Дамаск. Тези фрагменти демонстрират сирийската столица след ударите. По улиците излязоха поддръжници на режима на Башар Асад. По информация на сирийски военни източници са били прехванати 20 ракети, южно от сирийската столица.

Според публична информация на Пентагона цели на интервенцията са били обекти в градовете Дамаск и Хомс. началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Джоузеф Дънфорд посочи кои са те.
Генерал Джоузеф Дънфорд, началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати: Целите, които бяха набелязани и унищожени, са свързани със сирийския режим и програмата му за химически оръжия. Първата цел бе научно- проучвателен център в Дамаск. Става дума за боен обект - сирийски център за проучване, развиване, произвеждане и тестване на химическа и биологическа военна техника. Втората цел бе база за предпазване на химически оръжия западно от град Хомс. Смятаме, че това е основното място, където се намират химически оръжия. Третата цел бе в съседство с втората и съставлява по едно и също време база за предпазване на химически оръжия и значим команден център.
Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис посочи, че при днешните удари са били употребявани двойно повече ракети, в сравнение с в миналогодишните.
Джеймс Матис, министър на защитата на Съединени американски щати: По-рано президентът Тръмп подреди започването на военна интервенция дружно с нашите съдружници за да бъдат унищожени качествата на сирийския режим за създаване и произвеждане на химически оръжия. Тази вечер Франция, Англия и Съединените щати започнаха решителни дейности за разрушаването на сирийската инфраструктура за химически оръжия. Ясно е, че режимът на Асад не одобри посланието от предходната година. Този път ние и нашите съдружници изпратихме ясно обръщение към Асад и неговите командири, че няма да могат да приготвят нова химическа офанзива и ще понесат отговорност.
През последните дни Съединени американски щати, Франция и Англия бяха единомислещи, че отговор на химическите набези би трябвало да има.

Тази нощ английският министър председател Тереза Мей съобщи, че няма опция на потреблението на мощ в Сирия.
Тереза Мей, министър - ръководител на Англия: Не става дума за това да се намесваме в революция, не става дума за промяна на режима. Става дума за лимитирани и ориентирани удари, които няма да усилят още повече напрежението в района и при които ще бъде направено всичко допустимо, с цел да предотвратим цивилни жертви. И макар че тези дейности са съответно за въздържане на сирийския режим, те изпращат и явен сигнал към всеки, който има вяра, че може да употребява химически оръжия безнаказано. това не беше елементарно решение. Взех това решение, тъй като имам вяра, че е в отбрана на националния интерес на Англия.
Според изказване на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан в интервенцията са взели участие военновъздушни и военноморски сили.

Френският президент Еманюел Макрон популяризира документално изказване. " Червената линия, която Франция дефинира през май 2017 година, бе премината. Затова подредих на френските въоръжени сили да се намесят тази нощ в границите на интернационална интервенция, водена в коалиция със Съединени американски щати и Англия и ориентирана против противозаконния химически боеприпас на сирийския режим ", съобщи френският президент.

Военната интервенция в Сирия бе извършена седмица след химическата офанзива в град Дума, край Дамаск, при която починаха близо 40 души. Според Запада отговорността за нея е на сирийските държавни сили. Засега не се планува друга интервенция на западните съдружници.
 Още по тематиката Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР