Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни

...
Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни
Коментари Харесай

Politico: САЩ наложи санкции срещу българи за корупция, ЕС си затваря очите

 Съединените щати вкараха в сряда необятни антикорупционни наказания против известни авторитетни българи и над 60 организации. В същото време Европейски Съюз не съумява да се изправи против спираловидната рецесия на върховенството на закона в балканската страна, написа в разбор на Politico, представен от БГНЕС.

Необичайно огромният ход на Америка слага в неловко състояние Европейски Съюз, защото разкрива неспособността на блока да управлява личния си заден двор поради голям брой корупционни кавги, постоянно свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси. Предприетата стъпка съставлява най-мащабното деяние на Америка в границите на един ден по силата на Глобалния закон за противопоставяне на злоупотребата с човешки права в страната, който е ориентиран против корупционни практики и нарушавания на човешките права по целия свят.

" Съединените щати поддържат всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функционалности и демократичните институции на България “, съобщи шефът на Службата за надзор на задграничните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях Европейски Съюз явно избра да не застане зад българите, борещи се с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и немският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срутва на върховенството на закона в най-бедната страна от Европейски Съюз през последните години. Бившият министър-председател, който доминираше в политиката на страната съвсем 10 години, беше техен непосредствен съдружник на политическата сцена на Европейски Съюз в дясноцентристката Европейска национална партия и властта му в никакъв случай не бе оспорвана поради слабостите в правосъдната система на страната.

Въпреки че някогашният пожарникар и първенец по карате загуби властта си по време на изборите през април, неговата партия ГЕРБ към момента води в изследванията преди следващите избори на 11 юли.

Докато корупцията от дълго време е разпозната като проблем в България, мащабът на свадите с подкупи през последната година разкри по какъв начин олигархичната мафия е овладяла дейно страната, упражнявайки надзор посредством институции като правосъдната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното глобено лице е - спорен медиен магнат и някогашен народен представител.

" Пеевски регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество ", написа в решението си за налагането на наказания Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Пеевски, който е обвързван с Движението за права и независимост - член на демократичната група " Обнови Европа ", се очерта като един от знаците на корупционните проблеми в страната. Съединени американски щати обявиха, че " работил интензивно за оказване на негативно влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година ".

Департаментът глоби и беглеца и казино барон Васил Божков " Черепа “ - един от най-богатите български жители, и Илко Желязков, който сега работи в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, както и 64 организации, свързани с тези лица, като прекъсва достъпа им до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи забрани за влизане в страната по-широк лист с български обществени персони и техните фамилии, в това число някогашен заместник-министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР