Съединените щати тихомълком удовлетворяват искането на Украйна за предоставяне на

...
Съединените щати тихомълком удовлетворяват искането на Украйна за предоставяне на
Коментари Харесай

САЩ тихомълком одобряват повече помощ, докато Украйна се подготвя за "химически и биологични" атаки: Politico

Съединените щати тихомълком удовлетворяват настояването на Украйна за даване на защитно съоръжение против възможна офанзива с химическо оръжие от страна на Русия, оповестиха четирима представители на администрацията пред POLITICO.

Съединени американски щати и западните им съдружници се притесняват, че съветският президент Владимир Путин ще подреди потреблението на химическо оръжие, с цел да пречупи твърдата опозиция на Украйна. На собствен ред Кремъл насочва обвинявания против Съединени американски щати и Украйна за биологично оръжие и химически офанзиви, което кара американските чиновници да се притесняват, че Русия приготвя интервенция под подправен байрак, отбелязва Политико.

 

Междувременно Съединени американски щати бързат да обезпечат на украинските цивилни противогази, костюми и други материали, макар че Киев може да реши да изпрати тези защитни средства на своите военни. Все още обаче не е ясно какъв брой средства към този момент са изпратени и какъв брой възнамеряват да изпратят Съединени американски щати.

 

" Правителството на Съединени американски щати дава на държавното управление на Украйна животоспасяващо съоръжение и консумативи, които биха могли да бъдат употребявани при положение на потребление на химически и биологични оръжия от страна на Русия против Украйна ", удостовери представител на Съвета за национална сигурност в документално изказване за POLITICO. " Тази помощ не заплашва вътрешната ни подготвеност. "

Процесът на даване на персонални защитни средства, известни като ЛПС, на Украйна е класическа междуведомствена плетеница. Министерството на здравеопазването и човешките запаси дава оборудването, като двама чиновници споделят, че част от него идва от стратегическите национални ресурси.

 

Американската организация за интернационално развиване, чийто админ Саманта Пауър пътува до Полша през февруари, по-късно изпраща помощта по съществуващите линии за доставки в Украйна и възвръща разноските на HHS за оборудването. Тъй като взе участие USAID, персоналните защитни средства би трябвало да са предопределени за гражданска, а не за военна приложимост. Предназначението на материалите е Министерството на здравеопазването на Украйна, което е отправило молбата за помощ към Съединени американски щати и техните съдружници.

Дали министерството ще даде персоналните защитни средства на украинските военни, е въпрос на локално решение.

Пентагонът също е подготвен да окаже помощ, съобщи един от чиновниците, само че ролята му в процеса остава неразбираема.

 

Американските старания се съчетават с сходна помощ от съдружниците. В речта си ден преди изключителната среща на върха на НАТО на 24 март генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че чака членовете на НАТО да дават " съоръжение, което да помогне на Украйна да се отбрани от химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани ".

 

На идващия ден обаче президентът Джо Байдън отхвърли да разкрие дали Съединени американски щати разполагат с разследваща информация за проектите на Русия да употребява химически оръжия. Той сподели, че Америка ще реагира, в случай че Путин подреди на военните си да ги разположат. " Ще реагираме, в случай че той я употребява. Характерът на отговора ще зависи от естеството на използването ", сподели Байдън. " Това би провокирало ответна реакция ", добави той, намеквайки, че Съединени американски щати могат да изстрелят свои лични химически оръжия в отговор. Оттогава администрацията съобщи, че не е имал поради това.

Администрацията е свикала така наречен екип " Тигър ", с цел да очертае по какъв начин Съединени американски щати ще реагират при положение на химическа, биологическа или нуклеарна приложимост, съобщи един от чиновниците, като означи, че те се срещат постоянно, с цел да актуализират проектите си въз основа на действителностите на място. Този екип взе участие във вземането на решения за това какво съоръжение - и какъв брой от него - би трябвало да се употребява в Украйна.

 

Съобщава се, че някои съветски бойци, които държат Чернобил - мястото на една от най-тежките нуклеарни произшествия в света - са получили остра радиационна болест. Превозните средства на армията на страната също по този начин са раздвижили радиацията в почвата към атомната електроцентрала, съобщи в петък ръководителят на Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации.

Това би могло да изясни за какво съветските сили към този момент напущат оборудването и се реалокират в Беларус, заяви в четвъртък украинският оператор на нуклеарна сила " Енергоатом " в известие в Telegram, отбелязва Политико.

 

 

Дори Москва да не изстреля химическо оръжие, самото наличие на съветски войски в Украйна поражда биологични опасения, отбелязва Политико.

Съобщава се, че някои съветски бойци, които държат Чернобил - мястото на една от най-тежките нуклеарни произшествия в света - са получили остра радиационна болест. Превозните средства на армията на страната също по този начин са раздвижили радиацията в почвата към атомната електроцентрала, съобщи в петък ръководителят на Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации.

Това би могло да изясни за какво съветските сили към този момент напущат оборудването и се реалокират в Беларус, заяви в четвъртък украинският оператор на нуклеарна сила " Енергоатом " в известие в Telegram.

 

Снимка: Ройтрес

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР