Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна,

...
Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна,
Коментари Харесай

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

Съединените щати ще не престават да обезпечават помощ и за Украйна, и за Израел, съобщи пред Българското национално радио асистент държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О'Брайън.

Той стартира следващата си европейска обиколка от България, където взе участие в среща за сигурността в Черноморския район в границите на Кримската платформа.

Посещението му пристигна в миг, когато светът гледа към изострящата се обстановка в Близкия изток поради нападението на Иран против Израел. Фокусът на О'Брайън обаче е главно върху Украйна и помощта, която съдружниците от НАТО могат да ѝ окажат.

- Изигра ли България основна роля за стабилизиране на обстановката в Черноморския район и има ли опция за усъвършенстване?

- България е приказен съдружник и сътрудник още от началото - когато стартира пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година. България оказа помощ за сигурността в Черно море, което Русия искаше да трансформира в съветско езеро. София оказа доста значима помощ на Украйна, с цел да се отбранява от противозаконната съветска експанзия.

България оказа помощ на украинските жители, които избягаха от съветската инвазия, да намерят безвредно място за живот. Именно подобен вид взаимност би трябвало да демонстрират сътрудниците и съдружниците. Една от задачите на визитата ми е да благодаря на българския народ за всичко, което направи. Пристигнах и с цел да обсъдя със служебното държавно управление и нужните следващи стъпки.

 

- Притеснява ли ви опцията политическата неустойчивост в България да окаже въздействие върху поддръжката ни за Украйна?

- Тази година наподобява на всички места има избори. Затова, допускам, България не направи изключение. Това е естествена част от разговора в обществото. Като виждам случилото се на скорошните избори и настройките към главните политически сили, считам, че главната част от българските гласоподаватели желаят България да бъде естествена европейска страна, която следва главните послания на Европейския съюз и НАТО.

Това ми дава убеденост, че изходът от обстановката ще бъде мощно и устойчиво държавно управление, което ще продължи политиките, които дискутирахме. Да имаме " здравословен спор " е добре за обществото. Именно това ни отличава от ревизионистките сили, каквато е Русия. Очакваме да чуем този спор, само че имам вяра, че българското общество знае, че бъдещето принадлежи на полезностите, за които Украйна се бори.

 

- В Съединените щати случва ли се този " здравословен спор "? Задавам въпроса и от вероятността на помощта за Украйна, която е жизненоважна. Ще получи ли Киев най-сетне тези основни 60 милиарда $ и какъв брой дълго може да устои без тях?

- От позиция на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди към този момент много време. Сенатът го утвърди със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока поддръжката ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 % от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е по кое време ръководителят й ще реши, че е пристигнало време да подложи законопроекта на гласоподаване.

Оптимисти сме, че този миг ще настъпи. Един от въпросите е дали ще се раздели гласуването за помощта за Украйна от това за поддръжката за Израел. Вярвам, че хората ще осъзнаят, че става дума за две бойни полета в една и съща борба. Иран поддържа Русия против Украйна и получава в подмяна експертиза и финансови средства, които му помогнаха за нападението против Израел. Трябва да гледаме на това като на по едно и също време разрастващи се процеси.

 

- Възможно ли е след иранската офанзива против Израел и евентуална ескалация на напрежението в Близкия изток целият фокус да се придвижи натам и Украйна да бъде - да не кажа изоставена, само че да се оправя с това, което има до момента или с доста по-малка поддръжка и внимание?

- Не, както президентът сподели преди няколко месеца в малко по-различен подтекст, ние - Съединените щати - можем да вършим няколко неща по едно и също време. Отново ще подчертая, че тук има напълно ясно припокриване - Иран е основател или поддържа военни дейности в две разнообразни географски точки. Трябва да можем да отговорим и в двете обстановки, което значи - да осигуряваме в допълнение помощ и за Украйна, и за Израел.

 

- А в случай че Тръмп се върне в Белия дом? Това е въпрос, който всички в НАТО си задават?

- Аз съм на задоволително висока позиция, с цел да не мога да си разреша партийни пристрастия в моя отговор. Мога обаче да кажа, че от много време в Съединените щати се водят разногласия по кое време би трябвало да оказваме помощ на други страни и по кое време да останем настрани. В съвсем всички случаи сме стигали до решението да помогнем на тези, които са с нас.

Пример за това е 1941 година, когато даже Конгресът ни забрани да имаме по-голяма войска. Втората международна война беше в разгара си. В последна сметка въпросът доближи до един човек - ръководителя на Камарата на представителите. Тогава той привиква незабавно гласоподаване и съумява да реализира смяна. Именно по тази причина в този момент една от постройките във Вашингтон носи името му. Това е отношението ни към хората, които вземат верните решения в точното време. Пред нас стои въпросът дали актуалният ръководител ще направи подобен избор.

 

- Само че в този момент всички се питат - ще бъдат ли Съединените щати същият сигурен сътрудник в НАТО според от изхода на изборите през ноември?

- Мисля, че ще получим този отговор през идващите няколко месеца. Намираме се в интервал, когато в Украйна изпитват известна раздразнителност. Ходът на военните дейности не се развива толкоз добре за тях, изключително в източната част на страната, където Русия просто се пробва да я унищожи. Когато този фронт се стабилизира, а това ще се случи, тъй като Украйна копае укрепителни уреди и минава в защита, тогава съветското нахлуване ще бъде овладяно.

В същото време Украйна ще развие опциите си да атакува Русия в дълбочина. Мисля, че ще станем очевидци на това доста скоро. Обявихме преди няколко седмици, че изпращаме известно количество оръжия. Ще видите, че ще става все по-трудно за Русия да продължи да атакува.

 

Един от въпросите, които обсъждаме като съдружници, е по какъв начин да бъдем сигурни, че Украйна ще разполага с задоволително артилерийски муниции и средства за противовъздушна защита, с цел да се оправи през идващите няколко месеца. Но, да се върна към въпроса ви - когато наближи краят на годината и Украйна към този момент е укрепнала и произвела задоволително оръжия, с цел да се стабилизира на бойното поле, Путин ще разбере, че без значение кой е отпред на дадена страна от НАТО, Украйна ще може да устои.

 

През лятото ще имаме среща на върха на страните от НАТО, отдадена на 75-ата годишнина от основаването на Алианса, където ще очертаем доста явен път за участието на Украйна. Това ще ѝ разреши да се усеща по-сигурна в нашето партньорство, до момента в който прави нужните промени и се приготвя. Тогава решенията на избрани политици ще имат по-малка тежест, тъй като приказваме за институционална рамка, изключително в случай че към това се добави и прогрес по пътя на Украйна за участие в Европейския съюз.

 

Ще приключа отговора на този въпрос със заключението, че знаем, че този метод в действителност работи. Украйна има своята противовъздушна защита. Икономиката й още веднъж работи, износът е на предвоенните равнища или доста покрай тях. Това се дължи и на напъните на страни като България, Румъния, Молдова и Турция да обезопасят черноморските канали и да ги запазят отворени. Заради това видяхме да вземем за пример доста високо равнище на претовареност в Одеса преди Русия да стартира скорошната серия от масирани офанзиви против черноморския град. Има действителна икономическа активност в икономическите центрове. Така Украйна става по-силна. И когато народът ѝ осъзнава, че върви по пътя към Европа, Путин към този момент ще е изгубил.

 

- Какво мислите за концепцията на основния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да бъде основан фонд от 100 милиарда $, с които да се оказва помощ на Украйна в идващите пет години?

- Това е едно от предложенията, които Столтенберг направи. Най-важното е да сме сигурни, че Украйна е в положение да продължава да удържа позициите си на бойното поле. Има няколко оферти. Всички те водят до едно доста тъкмо умозаключение - значимо е Украйна да устои освен тази година, само че и да може да продължи борбата.

 

- И финален въпрос - опасявате ли се от засилващото се съветско въздействие в страни като Унгария, Словакия, Сърбия и Северна Македония?

Ясно е, че Русия се пробва да употребява дезинформация и да манипулира. Сега те прокарват разказа, че Путин е човек на мира и че в случай че не се стигне до мир, той ще унищожи огромна част от Украйна. Иска да ни убеди, че това е неизбежно. Всъщност е цялостна неистина.

Донякъде зависи и от хората, които използват тази информация, да се запитат за какво тези, които пазят сходна теза, употребяват съветски източници на информация. Дали някой не е заплатен от Русия, с цел да прокарва тези хрумвания? Трябва да се запитат и за западните източници. Нека основаваме заключенията си на обстоятелства.

 

Възможно е Русия или някое приятелско държавно управление да основе мозъчен концерн, да купи медия или да заплаща на избрани инфлуенсъри да разпространяват избрана информация в обществените мрежи. Както разбрахме неотдавна от чешките и от белгийските управляващи, руснаците заплащат и на избрани политически фигури. Като консуматори на вести, в случай че попаднем на прям проруски разказ, би трябвало да се запитаме за повода. Тогава ще осъзнаем, че това е по-скоро звук, в сравнение с вест. Но би трябвало да работим дружно - държавните управления с сериозно мислене, с цел да сме сигурни, че потребителите знаят, когато получават вести от хора, които търсят истината, за разлика от възгледите на хора, на които се заплаща, с цел да предават избрани послания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР