Съединените щати санкции по Глобалния закон Магнитски срещу редица известни

...
Съединените щати санкции по Глобалния закон Магнитски срещу редица известни
Коментари Харесай

"Господарите на Северно Косово" са санкционирани по "Магнитски", бандата им има фирма в България

Съединените щати наказания по Глобалния закон " Магнитски " против редица известни фигури от сръбския под земята свят и публичния живот в Северно Косово.

Санкциите обаче директно засягат и " Сръбска листа ", водещото, свързвано постоянно с Белград политическо образувание на косовските сърби, защото в листата попада и негов заместник-председател.

Сред най-значимите за сръбската косовска политика имена са братята Звонко и Жарко Веселинович и Милан Радойчич, като последният има записана компания в България, добавена в санкционен лист с днешното означение.

И двете имена попадат и в обвинителния акт за.

Паралелни институции

Със глобите против Звонко Веселинович се засягат ползите на едно от знаковите имена измежду косовските сърби, където работят структури, директно свързани с Белград съгласно управляващите в Прищина (сред подозрителните му връзки обаче има и такива с косовски албански политици) и на процедура създаващи паралелни институции.

Веселинович е с разнообразни прякори - от " водача на пазача на моста " до " господаря на Северно Косово ", бе и уредник на укрепление, издигната от косовските сърби през 2011 година За него преди години е писано в белградски медии като като за " новия Аркан " (има се поради известния паравоенен пълководец Желко Ражнатович, брачен партньор на сръбската звезда Цеца Величкович).

Другото знаково име е Милан Радойчич, който също се вписва в определението " стопанин " на севера. Той е доста повече от съучастник и кум на Веселинович, съден (и оправдаван) дружно с него за противозаконна дейност; е най-силният човек измежду косовските сърби и решителен " всичко, тъй като в ръцете му са парите " ; заместник-председател на " Сръбска листа " е от 2019 година, когато локални медии нарекоха обстановката " легализиране на стакуквото ". Това е и индивидът, който има компания в Кюстендил съгласно американското Министерство на финансите. В е маркирана " Гарац инженеринг ООД " като обвързвана с Милан Радойчич. В е записана като " основана в България и следена или притежавана от Радойчич " Всички други компании са в Сърбия и Косово, има и една в Хърватия.

Добри думи за Радойчич е казвал и самият президент на Сърбия Александър Вучич, определил го през 2017 година като един от хората, които пазят сръбските деца.

Схемата

Коментарите на финансовото министерство не звучат толкоз ласкаво - повече припомнят тези на сръбските управляващи от предишното десетилетие, търсили го по обвинявания като имитация на документи.

В на финансовото министерство схемата на групата се разказва като проведена към Звонко Веселинович, подкупвал представители на сръбските и косовските управляващи, с цел да улесняват трафика на артикули, пари, опиати и оръжия сред Косово и Сърбия.

" Групата също по този начин е заговорничила с няколко политици " ; загатват се да вземем за пример случаи от 2017 и 2019 година, когато подкупва няколко души от косовските служби за сигурност.

Престъпните връзки тук са подплатени с политически. Съединени американски щати удостоверяват към този момент известната от години връзка - обезпечаване на политическо въздействие против чадър за противозаконна активност - със следния откъс в известието: " Към края на 2017 година Веселинович и брат му Жарко Йован Веселинович имат съглашения с политици, с цел да оказват помощ на партията им да печелят избори, да обезпечават политически победи на претендентите им и да способстват с огромни суми пари за претендентите. В подмяна тези полицити ще дават на братята надзор върху дефинира региони за бизнеса им, където могат да правят нерегламентираната си активност без интервенция от сръбските управляващи и ще дават информация, с цел да поддържат бизнес вложенията на братята. Политиците също по този начин ще възнаградят братята Веселинович, като работят, с цел да им дадат най-хубавите инфраструктурни контракти ". Говори се за даряване на средства като способ за изпиране на пари от незаконна активност.

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić.

- Direktno (@DirektnoRS)

Споменава се и обвиняването към Веселинович за роля в убийството на сръбския косовски водач Оливер Иванович през януари 2018 година В обвинителния акт са записани още двама, " като всеки е извършил ролята си в убийството за незаконната организация ".

Братята Веселинович и Радойчич са глобени, тъй като са " непознати жители, които са или са били водачи или публични представители на организация, в това число държавна, които са се занимавали с или чиито членове са се занимавали с корупция, в това число заграбване на държавни средства, изземане на частни активи за персонална приложимост, корупция, обвързвана с държавни контракти или извличането на естествени запаси или подкупи, свързани с мандата им ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР