Съединените щати са тествали хиперзвукова ракета, способна да развива скорост

Съединените щати са тествали хиперзвукова ракета, способна да развива скорост ...

САЩ са тествали хиперзвукова ракета


Съединените щати са тествали хиперзвукова ракета, способна да развива скорост по-висока пет пъти от скоростта на звука. Това е първият успешен тест от класа на оръжията от 2013 г. насам. Това са съобщили от Пентагона в понеделник, цитиран от "Тойтерс".

Тестът се е провел, докато САЩ и техните глобални съперници ускоряват темпото си за изграждане на хиперзвукови оръжия.

Тестът се е провел миналата седмица, се казва в изявление на Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната или DARPA. Ракетата е построена от Raytheon Corporation.

"Това ни приближава една стъпка по-близо до преминаването към програма, която предлага възможности за следващото поколение на американската армия", каза Андрю Нодлър, мениджър на правителствената агенция към Министерство на отбраната, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия. Няма целева дата за този преход, но се подготвят до края на годината.

Припомняме, че през юли Русия изпробва хиперзвуковата крилата ракета "Циркон", като тя е ударила наземна цел край бреговете на Баренцово море, отдалечена на повече от 350 км, съобщи "Интерфакс".
Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"
Русия въоръжава една от фрегатите си с новата хиперзвукова ракета "Циркон"

Лети със скорост по-висока с над 10 пъти от тази на звука

Уточнява се, че ракетата е изстреляна от разположения в Бяло море кораб "Адмирал Горшков".

Руският президент Владимир г., обяви, че въпросните хиперзвукови ракети са част от ново поколение руски оръжия, които могат да ударят почти всяка точка на света и да избегнат построения от САЩ ракетен щит.

Източник: news.bg