Съединените щати предложили на Турция да купи зенитноракетни комплекси Patriot

...
Съединените щати предложили на Турция да купи зенитноракетни комплекси Patriot
Коментари Харесай

Reuters: САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция

Съединените щати предложили на Турция да купи зенитноракетни комплекси Patriot в опит да отклонят Анкара от проектите ѝ да се снабди с съветския комплекс С-400, заяви Reuters. Това станало по време на откритото авиационно ревю във Фарнбъроу, Англия.

Тина Кайданоу, изпълняващ длъжността асистент държавен секретар по въпросите на военнотехническото съдействие, декларирала по време на ревюто във Фарнбъроу, че Съединени американски щати се пробват да изложат пред турската страна преимуществата от потреблението на Patriot, в опит да снабдят страната със НАТО-съвместим зенитноракетен комплекс.

През 2017 година Турция подписа контракт с Русия за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че цената на договорката е към $2,5 милиарда, а доставките се чакат да започват през първото тримесечие на 2020 година
Представители на турското държавно управление и въоръжени сили, неведнъж са заявявали, че имат интерес от покупката на ЗРК Patriot, само че се оплакваха от доста високите цени и неналичието на предпочитание в американската страна за софтуерен трансфер.

Съединени американски щати и представители на НАТО неведнъж предупреждаваха Анкара, че в случай че съветската зенитна система бъде доставена, това съществено може да урони отбранителните качества на НАТО, защото С-400 не може да бъде интегрирана в системата за Противовъздушна отбрана на Алианса. В същото време Конгресът на Съединени американски щати намерено предприе ограничения против доставката на F-35 за Турция, в случай че страната не се откаже от С-400.

Представители на американското държавно управление са декларирали по време на ревюто във Фарнбъроу, че Турция има действителен интерес към ЗРК Patriot и интензивно се работи по реализиране на договореност.

По обява в сп. АЕРО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР