Съединените щати поздравиха Косово за гласуването в парламента за създаване

...
Съединените щати поздравиха Косово за гласуването в парламента за създаване
Коментари Харесай

Германия: Гласуването за армия на Косово не трябва да засилва напрежението в региона

Съединените щати поздравиха Косово за гласуването в Народното събрание за основаване на войска и потвърдиха " поддръжката си за еволюционен преход... към сили с мандат за териториална защита, каквото суверенно право има Косово ", съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В декларация на посолството на Съединени американски щати в Прищина Косово се приканва да продължи " тясното съдействие със съдружниците от НАТО и сътрудниците " и да се занимае с потребностите на малцинствените общности ".

" Регионалната непоклатимост изисква Косово да постави действителни старания да възстановява връзките си със своя комшия Сърбия ", уточни посолството и окуражи двете страни да създадат незабавни стъпки за намаление на напрежението и основаване на условия за бърз прогрес в разговора.

Германия съобщи в това време, че гласуването в косовския парламент не би трябвало да бъде употребявано за усилване на напреженията в района.

Говорителят на министерството на външните работи на Германия Райнер Бройл съобщи, че " Косово, като суверенна страна, има право да сътвори постоянни въоръжени сили ".

Той добави обаче, че Берлин постоянно е заявявал, че трансформирането на актуалните косовски сили за сигурност " не трябва да бъде припрян, а изчерпателен развой, включващ косовското сръбско малцинство, и в тясно съдействие на първо място с НАТО и съдружниците на НАТО ".

Бройл акцентира също нуждата Косово и Сърбия да възстановяват връзките си. " Призоваваме двете страни да проявят умереност. Одобряването на законите не трябва да се употребява като предлог за бъдеща ескалация ", сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР