Съединените щати потвърдиха теста на китайската хиперзвукова ракета, за който

...
Съединените щати потвърдиха теста на китайската хиперзвукова ракета, за който
Коментари Харесай

САЩ сравниха теста на хиперзвуково оръжие в Китай с изстрелването на "Спутник"

Съединените щати потвърдиха теста на китайската хиперзвукова ракета, за който неотдавна оповестиха медиите, и го нарекоха " доста притеснителен ", а и го съпоставиха с основен миг от Студената война.

Пекин отхвърли да е правил описвания опит, при който оръжието, способно да носи нуклеарна бойна глава, е, преди да влезе в атмосферата и да се насочи към задачата си в Китай, както разказва обстановката " Файненшъл таймс ".

Председателят на съвета на началник-щабовете Марк Мили обаче стана първият представител на Пентагона, удостоверил теста. По думите му няма по какъв начин да се разискват детайлности, защото те включват класифицирана информация, а и Съединени американски щати също работят по хиперзвуково оръжие, способно да избегне предупредителните системи.

" Видяхме доста значимо събитие в лицето на теста на хиперзвуково оръжие и е доста притеснителен, " сподели Мили.

"Мисля, че видях в някои вестници, че употребяват израза "момента със "Спутник " ". Не зная дали е тъкмо моментът със "Спутник ", само че мисля, че е доста блезо до това. "
Марк Мили,
ръководител на Съвета началник-щабовете на Съединени американски щати

Изстрелването на спътника " Спутник " от Съветския съюз смая света и подхрани опасенията на Съединени американски щати, че изостават софтуерно в оръжейната конкуренция с Съюз на съветските социалистически републики.

Някои специалисти предизвестяват да не се преувеличават опасенията от опциите на Китай поради този тест (освен това най-малко едно от изстрелванията не е бил сполучливо. Думите на Мили обаче отразяват терзанията във Вашингтон в хода на задълбочаващото се опълчване с Пекин.

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че опитът през август е извършен по метод, който китайците добре са знаели, че ще е забележим за американските спътници. Според вестника, въпреки Мили да не прецизира какво го изненадва в теста, наподобява, става въпрос за комбинацията от две разнообразни технологии в него - изстрелването на ракета, отчасти обиколила Земята, и хирезвуково оръжие, което може ненадейно да промени траекторията си и да маневрира по метод, който би обезсмислил всички настоящи средства за противоракетна защита на Съединени американски щати.

Не е известно Съединени американски щати да са правили тествания, сходни на описваното от Мили.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР