Съединените щати подготвят психически Китай да не реагира остро срещу

...
Съединените щати подготвят психически Китай да не реагира остро срещу
Коментари Харесай

Ново напрежение между Вашингтон и Пекин: Тайванската президентка отива в САЩ

Съединените щати приготвят душевен Китай да не реагира остро против предстоящо импровизирано посещаване на тайванската президентка Цай Ингвен като част от нейна по-широка интернационална обиколка. Според администрацията на президента Джо Байдън такава визита не би трябвало да послужи на Пекин като предлог за ескалация на враждебните дейности в Тайванския пролив, написа Асошиейтед прес.

Да се отбие във Вашингтон на път за друга дестинация е станало рутина за президента на Тайван през последните години. При тях тя се е срещала с членове на Конгреса и на тайванската диаспора и е разговаряла с ръководителя на Американския институт в Тайван, американската неправителствена организация, посредством която Съединени американски щати реализират импровизирано връзките си с острова. Цай е минавала директно през Съединените щати шест пъти сред 2016 и 2019 година, преди да разреди пътуванията си поради коронавирусната пандемия.

Китай всякога реагира остро, както направи и при визитата на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван през август 2022 година Тогава Пекин изстреля ракети над Тайван, разположи бойни кораби в Тайванския проток и организира военни учения покрай острова. Той още прекъсна диалозите за климата със Съединени американски щати и ограничи двустранните контакти с Пентагона.

Пекин приема формалните американски контакти с Тайва като насърчаване на това десетилетната фактическа самостоятелност на острава да стане непрекъсната - стъпка, която водачите на Съединени американски щати настояват, че не поддържат. Пелоси беше най-висшият американски формален представител, посетил острова след предшественика ѝ Нют Гингрич през 1997 година. Според политиката на " един Китай " Съединените щати признават държавното управление в Пекин като държавно управление на Китай и нямат дипломатически връзки с Тайван, само че в това време показват Тайпе като значим сътрудник в Индийско-Тихоокеанския регион.

Съединени американски щати се все по-разтревожени от от дълго време декларираната цел на Пекин да сплоти с Тайван с континентален Китай и от допустима война затова. Китайските управляващи претендират самоуправляващата се островна народна власт да е тяхна територия. Актът за връзките с Тайван, американски закон от 1979 година, не изисква Съединени американски щати да се намеси военно, в случай че Китай нахлуе на острова, само че дефинира като американска политика да се подсигурява, че Тайван има ресурсите да се отбрани и да предотврати всяка едностранна смяна на статуквото от страна на Пекин, показва АП. 

Трудните американо-китайски връзки още повече се усложниха от визитата на Пелоси насам, напомня тя. 

През февруари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди да бъде свален от небето китайски балон, който прекоси въздушното пространство над континенталната територия на Съединени американски щати.  Президентската администрация няколко пъти оповестява, че Китай се готви да изпрати оръжия на Русия, които тя да употребява за войната си против Украйна, без обаче да уточни доказателста, че това към този момент става.

Държавният секретар Антъни Блинкън отсрочи посещаване в Пекин след случая с балона, само че даде да се разбере, че желае въпреки всичко да направи тази аудиенция.

Белият дом сподели също в понеделник, че публични лица беседват с Китай за вероятни визити на министъра на финансите Джанет Йелън и на министъра на търговията Джина Раймондо в Китай, които да бъдат отдадени на икономически въпроси. Байдън сподели също, че очакма скоро да има телефонен диалог с китайския му сътрудник Си Цзинпин.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби сподели, че " поддържането на тези линии за връзка отворени " е още значимо.

Президентите Владимир Путин и Си се срещнаха в Москва в понеделник за първи път лице в лице като съдружници, откогато Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

Тайванското държавно управление сподели по-рано този месец, че Цай възнамерява да спре в Ню Йорк и в Южна Калифорния по време на по-широко идно интернационално пътешестване, само че още не е съобщила по кое време тъкмо ще бъде то.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Кевин Маккарти, републиканец от Калифорния, сподели, че ще се срещне с Цай, когато тя дойде в Съединени американски щати, и не изключи самичък той да посети Тайван в израз на поддръжка. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР