Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството

...
Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството
Коментари Харесай

САЩ смъмриха Косово: Къщата ви гори, гасете

Съединените щати няма да проявят изключително самообладание в очакване държавното управление на Косово да предприеме дейности за деескалация на обстановката със сръбското малцинство.

„ Смятаме, че това е доста незабавна обстановка. Сравнението, които направих, е, че къщата ви гори. Трябва да изгасите огъня. “

Това съобщи американският дипломат в Прищина Джефри Ховениер пред представители на косовски медии по отношение на изострената конюнктура в северната част на страната, предава БГНЕС.

Ховениер добави, че присъединяване на Косово в ученията " Defender Europe 2023 " е анулирано и че Съединени американски щати не са изключително въодушевени да се ангажират с Косово пред непризнаващите го страни и напредъка на страната по евроатлантическия път.



Американският дипломат уточни, че кметовете на общини на север не са длъжни да работят в постройките на общините и могат да употребяват различни места.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще бъдат изпратени подкрепления в Косово откакто 30 миротворци и 52 протестиращи бяха ранени при конфликти.

„ Решихме да разположим още 700 военнослужещи от оперативните аварийни сили за Западните Балкани и да сложим в положение на нараснала подготвеност спомагателен батальон, тъй че те също да може да бъдат ситуирани при нужда “, съобщи Столтенберг на конференция в Осло.

Малко по-късно министър председателят на Косово Албин Курти сподели, че институциите са засилили връзката със Съединени американски щати и Европейски Съюз и че успокояването на обстановката е обща цел.



Той акцентира, че силите на КФОР на север са „ границата сред насилствените екстремисти и мирните институции “.

„ В последните часове нашите институции ускориха още повече връзката с интернационалните сътрудници, тъй като имаме обща цел за усмиряване на обстановката. Но с изключение на терзания и паника, през вчерашния ден видяхме с очите си, че сме изправени пред общи закани и рискове ”, сподели Курти.

Той акцентира, че определените кметове, макар ниската изборна интензивност, са единствените, които имат някаква легитимност.



Въпреки че Курти не загатна Ховениер в изказването си, той отбрани позицията, че кметовете би трябвало да бъдат в общинските здания:

„ Кметовете, определени по време на изборите на 23 април, макар ниската изборна интензивност заради протеста, диктуван и натрапен на косовските сърби, към момента са единствените, които имат някаква легитимност да бъдат в общинските здания и в услуга на жители. Затова те имат нашата цялостна, безусловна и непрекъсната поддръжка “.

Без да загатва ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който съобщи, че Косово би трябвало да спре полицейските интервенции към общинските здания на север, Курти сподели, че „ демокрацията не може да бъде спряна, нито да бъде пленник. Упражняването ѝ е гаранция за мир и сигурност, без опасност “.

„ Вчера на всички нас най-сетне се потвърди против кого се изправяме: групировки на крайната десница с маски, които вандализират, атакуват, палят всичко, което не смятат за сръбско, и които въздигат националистически и шовинистични знаци, като да вземем за пример кръста с четирите „ С “ и „ Z “ на съветската експанзия в Украйна. Екстремистите и милициите имат специфични имена. Те не са народа. Сръбската общественост би трябвало да се освободи от тях. Повечето от тях ги идентифицирахме през вчерашния ден и през днешния ден. Не може да има лица или групи над закона, по-силни от страната “, съобщи Курти.

Той добави още, че съответни лица тласкат сърбите към митинги.

„ Такива са нарушителите мултимилионери като Милан Радойчич и Звонко Веселинович. Те са притежатели на огромен бизнес и контрабанда, които карат принудително бедните си служащи да стачкуват. Всъщност това е методът, по който работят личните им шефове в Белград по отношение на обществената администрация: пътят на Александър Вучич, Александър Вулин и Ивица Дачич “, уточни Курти, като акцентира, че митингите са за власт.

„ Знам, уважаеми жители, че на митингите през вчерашния ден и през днешния ден имаше и мирни протестиращи. Но митингите през вчерашния ден и през днешния ден не бяха мирни. Протест, който нападна полицията, която пази реда и съблюдава закона, членовете на КФОР, които пазят мира и стабилността, и публицистите, които отразяват събитията от място, не е митинг за общината, а за властта. В Косово властта може да се получи единствено посредством избори. Не с принуждение и престъпност ”, уточни косовският министър председател.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР