Съединените щати изразиха разочарование, че двудневният кръг от непреки преговори

...
Съединените щати изразиха разочарование, че двудневният кръг от непреки преговори
Коментари Харесай

САЩ са разочаровани от провала на преговорите с Иран

Съединените щати показаха отчаяние, че двудневният кръг от непреки договаряния с Иран по нуклеарната договорка е приключил без прогрес.

Въпреки че сме доста признателни на Европейския съюз за напъните му, ние сме разочаровани, че Иран още веднъж не съумя да отговори позитивно на самодейността на Европейски Съюз и затова не е реализиран прогрес, съобщи представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Той уточни, че " Иран повдигна въпроси, изцяло несвързани със Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), и явно не е подготвен да вземе фундаменталното решение дали желае да съживи нуклеарното съглашение, или да го погребе ".

Говорителят акцентира, че в Доха, както и преди, Съединени американски щати ясно са посочили готовността си за бързо подписване и осъществяване на съглашение за взаимно връщане към цялостното осъществяване на JCPOA въз основа на съвсем година и половина договаряния.

Вчера координаторът на договарянията от Европейски Съюз Енрике Мора също удостовери, че непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон в Катар са завършили без прогрес.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче договарянията бяха прекъснати, най-много заради настояването на Иран Съединени американски щати да отстранен Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации.

Споразумението от 2015 година направи по-трудно за Техеран създаването на материали за нуклеарни оръжия. То обаче се разпадна, откакто президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР