Съединените щати и въобще Западът не се опитват да унищожат

...
Съединените щати и въобще Западът не се опитват да унищожат
Коментари Харесай

Стивън Пайфър: Тази война е трагична за Украйна, но и катастрофална за Русия

" Съединените щати и изобщо Западът не се пробват да унищожат Русия, а да създадат по този начин, че съветските военни да се махнат от Украйна. Целите ни никога не отиват по-далеч. Но бих добавил, че да - в полза на Съединените щати е да има ограничавания за стратегическите нуклеарни оръжия на Русия и съответния надзор върху тях. Но по същия метод от огромен интерес на Русия е да има ограничавания за американските стратегически нападателни оръжия, както и от механизъм за потвърждаване на спазването им. Ползите са и за двете страни, само че в случай че руснаците изиграят зле картите си, може да се стигне до провал на единствения останал контракт за надзор над нуклеарното въоръжаване, а това не е в полза на никого. ", разяснява пред Стивън Пайфър - някогашен заместител асистент държавен секретар за Русия и Украйна, преди този момент дипломат в Киев и специфичен консултант на президента Бил Клинтън, в този момент - анализатор в " Brookings institution " и в Центъра за интернационална сигурност и съдействие в университета Станфорд:

" От позиция на Украйна питането е - какъв брой дълго ще издържи стопанската система й и какъв брой може да продължи потокът от оръжия и муниции, с цел да могат да поддържат задоволителни бойни качества украинците. Зависи доста от Съединените щати и от Запада като цяло. А те споделят: " Можем да поддържаме Украйна! " Към този миг ми се коства, че Западът е много обединен в това начинание. Повече, в сравнение с се очакваше преди няколко месеца. Това е частично и тъй като Европа наподобява ще се оправи с енергийните удари от Русия по-добре от упованията. Освен това считам, че и от двете страни на Атлантика е ясно, че в случай че Русия завоюва тази война, с изключение на за Украйна, това би било неприятно и за цялата трансатлантическата общественост. Вероятно ще пристигна време, когато хората ще стартират да се съмняват дали Западът би трябвало да продължи да оказва помощ на Украйна. Но към този момент това явно не е по този начин. И имам вяра, че Кремъл е извънредно сюрпризиран ", счита Пфайфър.

" Способни ли са украинските въоръжени сили да изтласкат руснаците от Украйна, или най-малко до позициите им от 23 февруари - мисля, че е допустимо, само че не знам какъв брой е евентуално. Защото това би означавало украинците да съумеят да доведат до дъно една в действителност тежка контраатака. Съществува опция в края на краищата да се стигне до патова обстановка, в която никоя от страните да не е в положение да реализира огромен пробив. Това би предполагало да се стигне до договаряния. Но дано отново да кажа - решението зависи единствено от украинците. А ролята на Америка и на Запада е или да им помогнем да изтласкат руснаците, или договарянията да са за допустими за Киев условия ", сподели още той.

" Британският историк и професор по военни науки Лорънс Фридман излезе предходната седмица с тезата, че Русия в действителност към този момент е изгубила тази война. И че остава единствено Путин и обкръжението му да си дадат сметка за това. Напълно съм склонен с професор Фридман. Тази война е трагична за Украйна, само че и пагубна за Русия. Мисля, че към този момент е ясно, че както и да свърши войната, на картата на Европа ще съществува суверенна и самостоятелна Украйна, и то много по-голяма от остатъчната страна, която се е привиждала на Кремъл преди нахлуването на 24 февруари. Както и да свърши тази война, Русия ще е доста отслабена. Преди всичко във военно отношение - поради загубите им на жива мощ и бойна техника. Военната им известност е доста разтърсена. Икономическите им загуби са големи. Организацията за икономическо съдействие и развиване предвижда стесняване на съветската стопанска система с 3,9 на 100 тази година и с още 5,6 на 100 през идната. Геополитически Русия също губи - НАТО ще има към този момент 32 страни членки при започване на 2023-а - и то като следствие от нападението против Украйна. Така че, какъвто е да е изходът от войната, загубите за Русия ще са доста по-големи от това, което се надява да завоюва. Колко време ще отнеме на Путин да го разбере? Не знам. Проблемът на Путин е, че провалянето в тази война няма да е екзистенциално значимо за Русия - украинската войска няма да тръгне към Москва - а за него самия, за политическото му дългоденствие в Кремъл.

Предполагам, че даже да стартира да осъзнава това, Путин може и да се опита да се задържи в обезверена вяра, че все някак Русия би могла да се измъкне от тази в действителност пагубна обстановка, в която се оказа. Въпросът, който си задавам в действителност, е по кое време съветското общество, елитът му, хората в кръга към Путин ще стигнат до извода, че това е злополучие, от което Русия би трябвало да се избави. Когато това се случи, може би ще се появи същински късмет за договаряния за завършек на тази война ", предвижда той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР