Съединените щати и Русия много добре знаят, че няма да

...
Съединените щати и Русия много добре знаят, че няма да
Коментари Харесай

Игор Туфелд: САЩ и Русия много добре знаят, че няма да има война в Украйна

Съединените щати и Русия доста добре знаят, че няма да има война в Украйна, посочи в изявление за американският политолог Игор Туфелд.

В навечерието на предстоящата идната седмица среща на върха сред двамата президенти Владимир Путин и Джо Байдън, съгласно анализатора, е в ход " доста тънка дипломатическа игра ".

" Мисля, че има и други въпроси, които могат да бъдат решени на масата за договаряния. Америка се тормози от доближаването на Русия с Китай. А когато към тези две страни се причисли и трета страна, чиито връзки със Съединените щати също не са положителни - имам поради Иран, това провокира още по-сериозни опасения.

Всички знаят, че през лятото се организираха взаимни руско-китайско-ирански военни учения - апропо след срещата сред Путин и Байдън в Женева. Това беше алената лампичка, че е вероятен някакъв боен съюз ", сподели политологът.

След срещата сред съветския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън в четвъртък в Стокхолм изтече информацията, че договарянията сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън евентуално ще се състоят още при започване на идната седмица, т.е. по-рано, в сравнение с в началото се очакваше. Изглежда, че някой бърза. Кой и с каква цел?

" В началото на годината американският президент прави послание към нацията. Засега Байдън няма какво да каже в това послание. Няма никакви триумфи в интернационалната политика. Социална рецесия, расова рецесия, Covid... И внезапно, ненадейно за всички, незабавна среща на върха. Преди Нова година. Преди Коледа в Америка. Какво значи това? Означава, че най-вероятно ще бъдат реализирани някакви договорености сред Съединените щати и Русия.

В края на януари или при започване на февруари идната година Байдън ще прочете от трибуната на Конгреса обръщението си към нацията. В него ще се появят някакви положителни обстоятелства, които Байдън ще може да заяви на американския народ. Всъщност това е доста значимо за Демократическата партия, тъй като през ноември следващата година са междинните избори за Конгреса. С днешната дата възможностите за триумф на демократите не са по никакъв начин огромни ".

Можем ли да преглеждаме нагнетяването на напрежението към Украйна като повдигане на залозите преди идните договаряния?

" Безспорно. Вдигането на залозите е в основата на всички договаряния. Винаги страните подвигат залозите, с цел да доближат в последна сметка до някакво съглашение. И още нещо значимо - и двете страни схващат, че няма да има никакъв спор, още повече война.

Украйна няма да нападне Русия. Това е явно. Русия също няма да нападне Украйна, тъй като това не й е нужно. Защо й е да се самоизолира на интернационалната сцена? Тогава никой няма да я поддържа и няма да желае да беседва с нея.

Мисля, че има и други въпроси, които могат да бъдат решени на масата за договаряния. Америка се тормози от доближаването на Русия с Китай. А когато към тези две страни се причисли и трета страна, чиито връзки със Съединените щати също не са положителни - имам поради Иран - това провокира още по-сериозни опасения. Всички знаят, че през лятото се организираха взаимни руско-китайско-ирански военни учения - апропо след срещата сред Путин и Байдън в Женева. Това беше алената лампичка, че е вероятен някакъв боен съюз ".

Русия и Китай построяват стратегическо партньорство, само че нито президентът Путин, нито ръководителят Си са говорили в миналото за основаването на руско-китайски боен съюз. Поне към този момент.

" Засега - не. Точно по този начин. Просто желая да напомня, че НАТО беше основана през 1947 година, а Варшавският контракт - едвам през 1955 година И тогава споделяха, че няма да има никакъв боен контракт и така нататък Това не е нещо, което може да бъде основано за един ден. Това е нескончаем развой. Преговорите, чиято цел е да бъде предотвратено основаването на подобен съюз, би трябвало да стартират овреме ".

Как ще противодействат Съединените щати на доближаването сред Русия и Китай, в случай че политиката на двойно въздържане ускорява това доближаване, а вбиването на чеп сред Москва и Пекин е все по-трудно постижима цел?

" Според мен Китай в никакъв случай не е бил благонадежден сътрудник. И в Русия, и в Америка доста добре го знаят. Помним дружбата сред Мао Дзедун и Сталин и другарските връзки сред Съветския съюз и Китай. И внезапно, като че ли с вълшебна пръчица, те бяха изменени от другарски на враждебни. При това толкоз толкова враждебни, че Китай стана по-голяма опасност за Русия от войските на НАТО и Съединените щати ".

Тази седмица президентът Путин сподели, че го плашат с Китай от 2000 година и че не се тормози от увеличението на китайския боен капацитет. Нещо повече, той назова руско-китайското съдействие фактор на непоклатимост в интернационалните връзки.

" Върви доста тънка дипломатическа игра. Ще завоюва този, който предложи повече, и този, който получи повече. В тази обстановка са вероятни всевъзможни разновидности, тъй като Америка има какво да предложи на Русия. Русия има какво да желае от Съединените щати. Америка може да даде на Русия доста повече от Китай. Ако изиска.

Китай е независима единица и за разлика от Съединените щати не съставлява интернационалната общественост. Съединените щати могат да вземат решение благодарение на сътрудниците си някакви въпроси, свързани с трети страни като Китай, Иран и Русия. Китай няма такава опция. Именно по тази причина опциите на Съединените щати са доста по-големи от опциите на Китай ".

Първо президентът Путин, а по-късно и министърът на външните Сергей Лавров ясно формулираха настояванията си: да получат юридически обвързващи гаранции, че ще спре разширението на НАТО на изток и че наоколо до границите на Русия няма да бъдат разполагани оръжейни системи, които заплашват сигурността ѝ. Готови ли са Съединените щати да изпълнят тези претенции?

" Америка би трябвало да получи нещо в подмяна. Може би в тази обстановка Китай ще се трансформира в търсената разменна монета ".

Настина ли вярвате, че Съединените щати могат да предложат на Русия нещо, което да я накара да загърби Китай?

" Русия може да се откаже от взаимните военни учения. Никой няма да желае от нея да се откаже от икономическите си връзки с Китай ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР