Съединените щати бяха погълнати от многохилядни протести, след като Върховният

...
Съединените щати бяха погълнати от многохилядни протести, след като Върховният
Коментари Харесай

Байдън с трясък провали главното си обещание

Съединените щати бяха погълнати от многохилядни митинги, откакто Върховният съд анулира конституционното право на дамите на аборт. Това, което се случва, демонстрира освен задълбочаване на разцеплението и усилване на реваншистките настроения в американското общество, само че и съществени промени отвън страната, до смяна в позицията по украинския въпрос. Много международни водачи, в това число най-близките съдружници на Съединени американски щати, показаха неспокойствие и отчаяние.

Хиляди протестиращи минаха в Америка в отговор на решението на Върховния съд да анулира забележителното половинвековно решение “Роу против Уейд”, което подсигурява конституционното право на аборт. След тази присъда на съдиите законите, забраняващи абортите в Съединените щати, би трябвало да влязат в действие в 17 щата.

Веднага откакто решението на съда стана известно, тълпи от хора се събраха пред федералната постройка в центъра на Чикаго и по-късно потеглиха по улиците, скандирайки: „ Моето тяло! Моят избор! " Сред тях имаше и такива, които имаха вяра, че дамите ще бъдат принудени да вършат аборти незаконно или сами. Сред стачкуващите имаше доста дами, някои от които бяха в сълзи. Според локалната преса протестиращите са провели шумни демонстрации покрай Капитолия на Джорджия в Атланта и пред Капитолия на Уисконсин в Медисън. А във Флинт, Мичиган, стотици хора блокираха тротоарите пред локалната прокуратура. Хиляди хора минаха през центъра на Сиатъл, в Лос Анджелис, протестиращите блокираха придвижването по една от най-натоварените улици в града.

Предишната вечер във Финикс органите на реда разпръснаха навалица със сълзотворен газ, до момента в който се опитваше да проникне в постройката на Сената на Аризона. Никой от протестиращите не е арестуван. Големи шествия, демонстрации и акции се организираха във Вирджиния, Флорида, Южна Каролина и доста други елементи на страната. Сред американците има опасения, че Върховният съд няма да спре и в бъдеще ще стартира да лимитира други права, в това число равенството в брака, заради което дейности се правят даже в тези щати, където абортите остават законни.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди на Министерството на здравеопазването и човешките услуги да предприеме стъпки за даване на медикаменти за аборт и контрацептиви " в най-пълна допустима степен ", а администрацията му възнамерява да отбрани правото на пътешестване до различен щат за аборт. Байдън акцентира, че съдът за първи път отхвърля конституционно право, наричайки го „ печален ден за съда и за страната “. „ Гласовете на гласоподавателите би трябвало да бъдат чути “, сподели Байдън, призовавайки ги да избират претенденти, които да възстановят правата за аборт на конгресно и локално равнище.

Основният политически конкурент на Байдън, някогашният президент Доналд Тръмп, който по време на мандата си назначаваше консервативни съдии, които се застъпваха за премахването на абортите, не остана настрани. „ Днешното решение е най-голямата победа за цялостен живот в едно потомство, дружно с други скорошни решения, които бяха вероятни единствено тъй като направих всичко, което дадох обещание, в това число номинирането и включването на трима доста уважавани и мощни бранители на конституцията във Върховния съд на Съединени американски щати, “, сподели Тръмп.

Веднага последва международната реакция на протичащото се в Америка. Според формалния представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик няма да има по-малко аборти, само че самата процедура ще бъде по-опасна. Той назова репродуктивните права неразделна част от правата на дамите и правата на индивида в по-широк проект. Според него към 45% от абортите в света се правят по рисков способ. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че са разочаровани.

Британският министър председател Борис Джонсън назова решението на съдиите " огромна крачка обратно ", а канадският министър председател Джъстин Трюдо писа в “Туитър”, че " новините, излизащи от Съединените щати, са ужасни ". Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре разяснява събитията с думите " сериозна стъпка обратно за правата на дамите ". Белгийският министър председател Александър дьо Кроо е уверен, че „ възбраната на абортите в никакъв случай не води до понижаване на броя на абортите, а единствено до увеличение на броя на рисковите аборти “.

Френският президент Еманюел Макрон назова правото на аборт главно за всички дами, че то би трябвало да бъде предпазено. Управляващата в страната партия “Възраждане” ще приготви законопроект за закрепване на правото на аборт в конституцията. Така европейските водачи действаха като обединен фронт против измененията в страната, която се счита за техен главен съдружник и в доста връзки съвсем постанова своята позиция по разнообразни въпроси, в това число и във връзка с украинската рецесия.

Владимир Василиев, основен откривател в Института за американски и канадски проучвания на Руската академия на науките, е уверен, че в този момент американското общество е още по-раздвоено, в сравнение с беше след президентските избори през 2020 година, решението на съдиите „ покачва културното пропастта сред демократична и консервативна Америка ". „ Това, което се случва в Съединени американски щати, е тип контрареволюция или популизъм в противоположната посока. Тези трендове се ускоряват след последните президентски избори. Консервативната контравълна ще продължи да набира мощ с приближаването до междинните избори за Конгрес през ноември и даже до президентските през 2024 година “, счита Василиев.

Експертът прибавя, че демократичната коалиция, която стартира да се разпада под въздействието на стопански и други отрицателни фактори, в този момент ще бъде засилена заради „ революционен мирис, който като че ли изцяло угасна “. „ Традиционно лявоцентристкият женски електорат, решен да отбрани правата си, дава късмет на демократите да основат коалиция и да се опитат да посрещнат съответно алената (републиканска) вълна. Потенциалът на синята (демократична) вълна съществува – това е опция за сливане на милиони демократични гласоподаватели към своите претенденти. Байдън към този момент сподели, че чака мини-революция през есента “, изясни Василиев.

Генералният шеф на Съвета по интернационалните връзки на Русия Андрей Кортунов счита, че американската администрация не е съумяла да извърши главното предизборно заричане на Байдън - да преодолее разликите и да стане президент за всички американци. „ Повече от 70 милиона гласоподаватели, които поддържаха Доналд Тръмп през 2020 година, не са отишли на никое място и не са се отклонили от възгледите си. Те не престават да упорстват за политически реванш за това, което виждат като открадната изборна победа на Тръмп. Такова разединение в американското общество е доста рисково, тъй като пречи на провеждането на пореден курс вкъщи и на интернационалната сцена, връзва ръцете на администрацията на Байдън и ще го принуди да прави разнообразни взаимни отстъпки. Това значи, че в близко бъдеще Съединени американски щати надали ще работят като виновен интернационален състезател, кадърен да следват дълготрайна политическа линия “, сподели Кортунов.

Когато Байдън пристигна на власт, в Европа имаше усещане за бързо възобновяване на трансатлантическото единение. Освен това тези упования засягаха освен външната политика, връзките с Русия и Китай, само че и хармонизирането на вътрешнополитическите процеси. „ След решението на Върховния съд виждаме, че такава хармонизация не се реализира. В множеството европейски страни побеждават центристките, лявоцентристките сили, цяла Скандинавия е доминирана от левицата, а в Съединени американски щати, в противен случай, следим надигане на консервативна вълна, която ще се отрази на резултатите от междинните избори за Конгрес през ноември тази година. Следователно един вътрешен въпрос, който няма нищо общо с интернационалните връзки, породи такава нервна външна реакция “, изясни Кортунов.

Такава бурна реакция в света, добавя Василиев, се очакваше, изключително от Франция. „ Жените играят огромна роля във Франция, Германия и други страни. Но точно Париж е този, който изпреварва останалите във връзка с битката за правата на индивида. Следователно Европа стартира да се съживява, реанимира женския електорат. От страна на развитите страни, най-вече европейски, може да се чака изстудяване на връзките със Съединени американски щати. Америка и Европа имат разнообразни пътища. Обединението към Украйна може да бъде отслабено “, предвижда основният откривател в Института за американски и канадски проучвания на Руската академия на науките.

Въпреки това, измежду страните от третия свят и Персийския залив, Съединени американски щати могат да привлекат спомагателна поддръжка, счита Василиев. „ В арабските страни, където философията на хиджаба процъфтява и има поддръжка за обичайните ценностни системи, може да се развие прочут позитивен облик на Съединените щати. В страните с обичаен мироглед за ролята на дамата в обществото не е изключено повишаването на престижа на Америка”, счита събеседникът.

Кортунов акцентира, че високопоставеното решение за възбрана на абортите е взето от Върховния съд, а не от администрацията на Байдън, още повече, че актуалният състав на съда е образуван с помощта на няколко назначения на Тръмп, политически конкурент на настоящия президент. „ Арабският свят схваща, че Америка не свършва с Байдън, ще има и други политици, тъй че арабите са доста внимателни по отношение на всевъзможни оферти от Белия дом, осъзнавайки, че не е известно дали Демократическата партия ще продължи да бъде на власт след две години и половина. Да не забравяме, че в края на предходната година Байдън организира известната си среща на върха на демокрациите, на която не участва нито една от консервативните монархии от страните от Персийския залив. В картината на Байдън за света главната битка се разпростира сред демокрации и автокрации, тъй че арабските страни по никакъв метод не се вписват измежду съдружниците на Съединени американски щати “, заключи Кортунов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР