Съединените американски щати обявиха, че няма да удължат изключенията от

...
Съединените американски щати обявиха, че няма да удължат изключенията от
Коментари Харесай

Напрежението между Турция и САЩ расте

Съединените американски щати оповестиха, че няма да удължат изключенията от глобите против Иран, от които досега се употребиха осем страни, предадоха международните организации.

Изключенията позволяваха на Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция да продължат да купуват ирански нефт макар американските наказания, които влязоха в действие през ноември. Отстъпките от санкционния режим изтичат на 2 май.

"Това решение има за цел да сведе до нула износа на ирански нефт, отнемайки на режима главния му източник на доходи ", съобщи Белият дом. От ноември три от осемте страни - Италия, Гърция и Тайван, са спрели да внасят нефт от Иран. Другите пет обаче не престават и лобираха изключенията да бъдат удължени.

Това докара до следващо покачване на напрежението сред Вашингтон и Анкара. Турция разгласи, че "няма да одобри " новите наказания на Съединени американски щати против страни, които купуват ирански нефт, съобщи „ Дейли Сабах “. "Няма да приемем едностранните наказания и налагания по въпроса по какъв начин да откриваме връзки с нашите съседи ", закани се турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Според него решението не обслужва районния мир и непоклатимост. Чавушоглу има вяра, че в последна сметка американското решение ще навреди на иранския народ.

Американските наказания против енергийния бранш на Иран са лишили Техеран от доходи, доста превишаващи 10 милиарда $. Това сподели пред публицисти държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. "До 40 % от приходите на режима (в Техеран) идват от продажбите на нефт. Това е основният източник на налични средства за режима. Преди в действие да влязат глобите ни Иран е получавал годишно до 50 милиарда $ от нефт ", сподели Помпео. Санкциите на Вашингтон, които влязоха в действие през ноември, лишиха Иран от милиарди долари, които той би употребявал за финансиране на терористични организации, създаване на ракети и поддръжка за бунтовниците в Йемен, съобщи американският държавен секретар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР