Съдружниците във фирма „Запрянови – 03“ ООД Вакрил и Георги

...
Съдружниците във фирма „Запрянови – 03“ ООД Вакрил и Георги
Коментари Харесай

Ще има ли Пловдив зоопарк? Общината кани Запрянови да прегов...

Съдружниците във компания „ Запрянови – 03 “ ООД Вакрил и Георги Запрянови ще бъдат поканени на диалог в община Пловдив за зоологическата градина. Това заяви за „ Марица “ зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. То е във връзка на решението на Окръжен съд по делото, формирано по жалбата на „ Запрянови – 03 “ с иск общината да изплати на компанията близо 1,1 млн. лв. с лихвите за осъществените строително-монтажни работи на зоопарка. Строежът му беше спрян преди шест години – през декември 2015-та.

Съдът постанови 550 000 лв. в интерес на строителите, само че отхвърли желае за останалите 510 000 лв., както „ Марица “ писа.

И двете страни могат да апелират решението.



Пламен Райчев

„ Първо ще поканим на диалог Запрянови, тъй като желаеме час по-скоро да стартираме строителството и да приключим този обект “, изясни Пламен Райчев.

Георги Запрянов сподели, че още не са получили решението на съда и ще разясняват, откакто се срещнат с него.

Един от разновидностите е общината да изплати половин милион лв. на Запрянови, а те да не апелират решението на съда за останалите 510 000.



Поръчката за зоопарка беше оповестена през 2014 година за 3 258 333 лева без Данък добавена стойност или към 3,9 млн. лева с включен налог. „ Запрянови – 03 “ остана единственият претендент на търга, откакто останалите бяха отстранени поради недостатъчност на документи. Негова оферта обаче беше по-висока от оповестената в тръжните условия.

Оказа се, че в плана не са включени външните връзки за противоположна вода, надлежно не е прибавена и тяхната стойност. В резултат цената на обекта беше повишена съвсем на 4,6 млн. лв. с Данък добавена стойност по експлицитното гледище на тогавашния кмет Иван Тотев и с решение на Общинския съвет.

Доплащането след извършената поръчка стана повода познавач прокуратурата да задейства произвеждане по нарушавания на процедурата за социална поръчка. Строителството на зоологическата градина беше спряно. След няколко години следствие обвиняванията бяха снети.

Договорът със „ Запрянови -03 “ е подписан за 3 833 224 лева без Данък добавена стойност. Или с включен налог за 4 599 869 лева Според Запрянови имаше осъществено, само че неизплатено строителство, за което имат фактури. И припомнят, че преди години са създали отстъпка от действителната цена, дадена от проектантите, а по време на строителството бяха направени спомагателни корекции на плана, което също коства пари.

Зоопаркът съвсем напълно е построен, само че за годините на престой се появили недостатъци. Според техническата експертиза, направена преди година по искане на общината, са нужни 800 000 лв. за окончателното привършване на строително - монтажните работи. Тази сума през днешния ден е доста по-висока поради инфлацията.

Снимки от Наташа Манева

Свързани вести Пловдив остава без зоопарк, чака се решението на съда Пак тежки договаряния за клетия зоопарк, "Запрянови " си желаят парите Съдът реши: Общината заплаща над половин милион по делото за зоопарка
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР