Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи единодушно с

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи единодушно с
Коментари Харесай

Мария Попова оглави за втори мандат Административния съд - София област

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) поддържа единомислещо с 12 гласа " за " Мария Попова за втори мандат като началник на Административния съд София област. Попова бе единственият претендент за поста, откакто бе единомислещо издигната и подкрепена от всички съдии в Административния съд София област.

Мария Попова показа идея за развиването съда в идващите години като напомни, че сега съдът работи извънредно бързо.

През 2017 година над 80% от делата са завършили в 3-месечния период, сподели Попова. В момента в съда работят 11 съдии, измежду които ръководител и заместник-председател.

Съдебната промяна в региона на административното правораздаване обаче усилва доста работата на магистратите, а правосъдните помощници сега са единствено двама. След измененията в закона Административният съд София област стана първа инстанция за доста каузи, които до неотдавна бяха гледани във Върховния административен съд (ВАС).

" София е най-голямата област с 22 общини. Върховният съд разглеждаше като първа инстанция и делата, касаещи всички регулатори – Съвета за електронни медии, Комисията за контролиране на известията, енергийните регулатори и други, само че това отпадна. При нас влязоха каузи по закона за държавната благосъстоятелност, когато се касае за отчуждаване на обекти от националната конструкция. Предстои да гледаме каузи на Районните изборни комисии, в случай че има открити несъответствия – изтриване или отвод от регистриране в изборните листи ", заключи Попова.

Тя сподели, че това ще бъде съществено предизвикателство и ще бъдат нужни спомагателни щатни бройки, както и възстановяване на професионалната подготовка на съдиите – семинари и образования. Според арбитър Попова кадровата обезпеченост ще подсигурява опазване на досегашните достижения на Административния съд София област.

" Ще предизвиквам последователността в правосъдната процедура. Ще следим прецизно тълкувателната активност на Върховен административен съд. При противоречиви въпроси, ще привиквам Общо заседание, на което ще обсъждаме с сътрудниците вероятните решения. И сега прослушвам и професионалните, и персоналните проблеми. В съда има извънредно добър микроклимат и колегиалност – оказваме помощ си, поддържаме се ", изясни Мария Попова. Тя сподели, че няма да прави кадрови промени в екипа си.

Попова предлага в концепцията си да се обособят две отделения, само че занапред ще се прави разбор по какъв метод да се случи това и по какъв начин да бъдат избрани съдиите в едното и в другото отделени. Тя сподели и че е належащо да има нова постройка, която да бъде комфортна както за магистратите и чиновниците, по този начин и за жителите.

Мария Попова сподели, че би трябвало да бъде основан спешен щаб, който да реагира по най-бързия метод. " Мълчанието не е добър консултант, само че информацията би трябвало да се изнася единствено от едно лице и да е достоверна ", разяснява Попова на въпрос какво би направила, в случай че получи сигнал за корупция против арбитър по висящо дело.
Съдия Мария Попова е приключила юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ".

Работи като юрист от 1995 до 2006 година От февруари 2007 година до края на 2009 година правораздава като арбитър в Административния съд в Благоевград, а по-късно в Административния съд София град. Избрана е за първи мандат като ръководител на Административния съд София област на 21 декември 2013 година Тя е член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР