Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на заседание, проведено на

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на заседание, проведено на
Коментари Харесай

Съдия Надя Иванова от Монтана се пенсионира със златен почетен знак

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет на съвещание, извършено на 10 декември 2019 година, насърчи Надя Иванова – арбитър в Окръжен съд – Монтана, с отличие „ Личен почетен знак първа степен – златен “, както и с парична премия в размер на 1 000 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово осъществяване на служебните отговорности и високи нравствени качества.
След повече от четвърт век работа в Окръжен съд – Монтана и стотици прегледани и решени административни, наказателни и цивилен каузи, арбитър Надя Иванова излиза в пенсия. Тя е родена в предбалканското село Замфирово и е приключила гимназия в Берковица. Сред преподавателите, оформилите я като персона и насочили я към филантропичните науки, е известният в целия Северозапад преподавател по история Геройко Милчев - любим на няколко генерации, признава юристката.
„ Той беше доста грамотен човек, с необикновено лъчение и съобщи на мен и доста младежи величието и мъдростта на историята, благосъстоянието на българския език и литература и ни отвори път в живота “, спомня си Иванова.
През 1978 година тя приключва Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност право, и стартира работа по систематизиране като юрист на община Берковица. След 17 години работа в общинската администрация в Берковица през 1994 година кандидатства и заема място на арбитър в Окръжен съд – Монтана. Била е ръководител на Административното поделение на съда и зам.-председател от 2004 до 2009 година През 2003 година е получила сан „ Съдия във Върховния касационен съд “ – най-високия сан за арбитър в Окръжен съд. В професионалния си път Надя Иванова е минала образование в над 40 семинари по гражданско и европейско право в Националния институт по правораздаване – София.
“Разглеждала съм доста и всевъзможни каузи, само че от психическа позиция наказателните каузи са доста натоварващи, избирам гражданско право! “, споделя дългогодишната юристка.
„ Обичам специалността си. Съдията не е някаква митична фигура, както си я показват някои. Образът на същинския арбитър, който носи това предопределение в себе си, е различим в сътрудниците ми в Окръжен съд- Монтана и в съдилищата в цялата страна. Това са умни, почтени и упорити хора, които обичат специалността си, упражняват я на драго сърце и отговорност и знаят, че образованието на съдията продължава през целия живот. Съдийството е тежко задължение, което обаче съм носила с горделивост! “, споделя Надя Иванова.
Освен с професионалните си триумфи тя се гордее и с щерка – икономистка и внук – седмокласник, който към този момент демонстрира интерес към правото.
„ Напускам правосъдната система и давам път на младите, само че съдията в мен няма да ме напусне! “, съобщи на разлъка с сътрудниците си в съда Иванова и пожела на юристите, които ще облекат съдийските тоги, да се управляват от правилата, обрисували и нейния професионален път – да бъдат умни, почтени и упорити.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР