Съдия Галина Захарова получи подкрепата на ВСС и правосъдния министър ...

Съдия Галина Захарова получи подкрепата на ВСС и правосъдния министър

Галина Захарова получи подкрепата на ВСС и правосъдния министър за шеф на ВКС |

Съдия Галина Захарова получи поддръжката на Висш съдебен съвет и правосъдния министър Янаки Стоилов за ръководител на Върховния касационен съд. Засега Захарова е единственият кандидат за правоприемник на Лозан Панов.

Нейната кандидатура бе издигната от Пленума на Върховен касационен съд с цялостно единогласие на 19 октомври.

Днес това направи и Пленумът на Висш съдебен съвет , откакто номинацията бе внесена на съвещанието .

Πoдĸpeпa за Гaлинa Зaxapoвa даде и Гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия. " Heĸa нe пoдчинявaмe peшeниятa cи нa персонални пpиcтpacтия и дaдeм дoвepиe нa eднa диaлoгичнa, yмнa и ĸpeaтивнa, c яcнa визия зa бъдeщaтa paбoтa и oтгoвopнocти дaмa! " , бe пocoчeнo в  пpeдлoжeниeтo.

Правосъдният министър Янаки Стоилов, който също е " за " Захарова, обяви, че не съзира подбуда да издига своя кандидатура за поста. Той не открива казус и в случай че тя е единственият кандидат .

Стоилов разяснява и проваления избор за членове на Висш съдебен съвет отпреди няколко дни, когато в Общото заседание на съдиите се включиха единствено една четвърт от тях. Той прикани да не се подценява ниското упование към Висш съдебен съвет , довело до ниското присъединяване в Общото заседание .

Стоилов напомни , че в 46-ия парламент към този момент е почнала полемика за смяна в Закона за правосъдната власт в частта за формулата, по която се конституира Висш съдебен съвет .

По мотив делото в Европейския съд по правата на индивида , с което арбитър България, Стоилов прикани политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции би трябвало да се преценяват с правото. 

Източник: offnews.bg