Съдия Галин Несторов от Административния съд в София, който преди

...
Съдия Галин Несторов от Административния съд в София, който преди
Коментари Харесай

Един и същи съдия защити Пеевски и Гешев като специална тайна

Съдия Галин Несторов от Административния съд в София, който преди време отхвърли журналистическото искане градската прокуратурата да разкрие детайлности за активността на Делян Пеевски като следовател, в този момент пази и тайнствеността към основния прокурор.

Несторов е отсъдил в интерес на прокуратурата, която не е предоставила информация на юрист Николай Хаджигенов за това дали в действителност Гешев живее в държавната резиденция " Бояна " и какво е законовото съображение за това, заяви. Разкриването на информацията ще заплаши сигурността на основния прокурор, стимулира се съдията. Прокуратурата твърди, че информацията не е социална, тъй като визира данни за съответно физическо лице, а не активността на институцията. Съдия Галин Несторов се съгласява напълно с доводите на прокуратурата. Според него основният прокурор може да живее в която си желае държавна вила, да я ремонтира с публични пари, само че това са негови персонални данни. " В случая желаната информация не касае активността на държавният орган, а се отнася напълно до персонални данни, касаещи личността на основния прокурор ", споделя в решението си арбитър Несторов. Според магистрата разкриването на тази информация " би могло да докара до опасност за здравето и личността на лицето, изпълняващо длъжността " основен прокурор на Република България ".

" Тази служба безспорно допуска съществуване на нараснала заплаха от посягане над това лице, поради на конституционните му пълномощия за ръководство на органите на прокуратурата, които имат отговорности по откриване и гонене по силата на Наказателния кодекс на причинителите на престъпни закононарушения. При откриване на желаната информация за местоживеенето на основния прокурор несъмнено би зародила заплаха за личността му, респективно за националната сигурност ", написа арбитър Несторов.

Това не е първото решение на арбитър Несторов по дело от публичен интерес. През 2015 година той удостовери отвод на тогавашния градски прокурор на София Христо Динев да даде на " Дневник "  информация за делата, обсъждани от Пеевски като следовател, както и за отпуските, които е употребил като магистрат. Динев беше аргументирал отхвърли си с неналичието на единодушие от тогавашния народен представител тези данни да бъдат разгласявани, напомня. Несторов записа в решението си за Пеевски, че исканата информация цели " сформиране на " паралелна персонална препоръка ", която би била субективна и неотговаряща на обстоятелствата, по отношение на работата на съответния магистрат - в случая Делян Пеевски ".

През предходната година Несторов прегледа други два обществено-значими проблема. През февруари 2020 година арбитър Несторов отхвърли жалбата на Мая Манолова за анулиране на кметските избори в София. Върховният административен съд удостовери решението на АССГ.

В края на предходната година Несторов стана първият български арбитър, признал за легален безмълвният отвод за даване на социална информация. Той постанови, че Висшият правосъден съвет (ВСС) не е задължен да даде регистъра на правосъдните актове, а и може да ползва безмълвен отвод, въпреки че съгласно Административнопроцесуалния кодекс и Закона за достъп до социална информация това не е по този начин, заяви  през ноември 2020 година

Несторов подпечата и.

" Сега " също пробва да разбере дали и на какво съображение Гешев живее в " Бояна ", както и какъв брой коства прокурорската колекция в резиденцията предишното лято. Наскоро Административният съд анулира безмълвния отвод на прокуратурата да отговори на въпросите и даде специфични инструкции, че това не е класифицирана информация. В момента тече срокът, в който прокуратурата би трябвало да се произнесе по въпросите.

Повече по тематиката вижте тук: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР