Съдебното решение слага край на противоречието между правилника и Закона

...
Съдебното решение слага край на противоречието между правилника и Закона
Коментари Харесай

ВАС: 140 км/ч е разрешената скорост по магистралите в България

Съдебното решение поставя завършек на несъгласието сред правилника и Закона за придвижване по пътищата за ограничаването на скоростта

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира наредба от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата, която планува 120 км/час оптималната позволена скорост за придвижване по автомагистрала, оповестиха от пресцентъра на съда.

През април 2022 година тричленен състав на Върховен административен съд анулира наредбата, защото беше намерено несъгласие сред текста от правилника и наредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш сан. Съгласно Закона за придвижване по пътищата позволената оптималната скорост на водачи категория „ В “ по автомагистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет апелира решението пред касационен състав.

В случая е налице несъгласие сред оспорената наредба на Правилника и член 21, алинея 1 от Закона за придвижване по пътищата, При несъгласие сред два акта от друга степен се ползва този с по-висок сан, т.е. ползва се законът. В случая обаче се постанова експлицитна анулация на незаконосъобразния текст, с цел да не съществуват в правния мир разпореждания, които опонират на закон и заради това да нарушават правата на жителите.

Върховните магистрати одобряват, че с анулацията ще се обезпечи изясненост и бистрота по повод условията към жителите, както и по повод правата и отговорностите им във всеки един съответен случай. Само по този метод ще бъдат спазени правилата на досегаемост, гласност и бистрота и предвидимост, показват от пресцентъра на Върховен административен съд.

Министерството на вътрешните работи (МВР) разгласява на 13 април предходната година за публично разискване законопроект за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП). Чрез измененията Министерство на вътрешните работи предложи тогава по-ниска скорост по автомагистралите и по-високи санкции.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР