Съдебното решение по делото Googe-Oracle дава правна сигурност на следващото

...
Съдебното решение по делото Googe-Oracle дава правна сигурност на следващото
Коментари Харесай

Какво означава многомилиардната победа на Google над Oracle


Съдебното решение по делото Googe-Oracle дава правна сигурност на идващото потомство разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Върховният съд на Съединени американски щати направи по-лесно за софтуерните компании да претендират за „ почтена приложимост ” при прекопирване на творби от други компании. Това стана с окончателното решение по делото на Гугъл против Oracle. То бележи краят на 10-годишната правна борба за потреблението от Гугъл на Java API на Oracle при създаване на операционната система Android. Какво значи успеха?

Ако Oracle бе спечелила делото, Гугъл можеше да носи отговорност за нарушение на авторски права, настояват специалисти, представени от. Според Джей Майкъл Кийс, юрист по интелектуална благосъстоятелност в Dorsey & Whitney, това е най-същественото решение на тематика авторски права за цяло едно потомство: то демонстрира, че решенията за почтена приложимост могат да бъдат преразглеждани през цялото време на всяка стъпка от правния обзор.

Кент Уокър, старши вицепрезидент по световните въпроси в Гугъл, разяснява, че решението е победа за потребителите, оперативната съгласуемост и компютърните науки. „ Решението дава правна сигурност на идващото потомство разработчици, чиито нови артикули и услуги ще бъдат от изгода за потребителите ”, сподели той.

Хану Валтонен, основен продуктов шеф в Aiven, съобщи, че да застане на страната на Гугъл в дългогодишния спор за авторски права с Oracle е победа за цялата софтуерна промишленост. „ Промяната в правилото на честната приложимост на API би довела до съществено закъснение на настоящите темпове на софтуерни нововъведения и би основала по-унищожителна конкуренция сред софтуерните колоси, които евентуално биха могли да блокират потреблението на API ”, изясни той.
още по тематиката
Самите съдии по делото обосноваха решението си в интерес на Гугъл с това, че да се удовлетворят претенциите на Oracle „ би донесло риск да се навреди на обществеността ”. Това, съгласно съдиите, би лимитирало „ бъдещото творчество ” и основаването на нови компютърни стратегии.

Според Кийс, съдът се е фокусирал върху обстоятелството, че Гугъл основава друга платформа и компанията е употребила „ груповите старания на разработчиците на програмен продукт, с цел да го направи ”.

„ Това наподобява вкарва нов въпрос в „ трансформативния ” микс: какъв брой обилни са били напъните за основаване на трансформиращото произведение? ”, реторично запита юристът. „ Колко повече са времето/парите/усилията, нужни за превръщането на работата в трансформирано произведение – в този момент това е значим съставен елемент, който би трябвало да се има поради ”.

Решението на съда в делото Google-Oracle също по този начин обяснява какво значи „ щета за пазара ” в подтекста на честното потребление на компютърни стратегии, акцентира Кийс. „ Съдът се концентрира не върху вредата в общия смисъл, а дали второто произведение работи като „ сурогат на пазара. Това наподобява като да е по-строг стандарт, в сравнение с съдилищата вземаха поради до момента ”.

И още: съдът е взел под внимание и мненията на Sun, че потреблението [на кода] от страна на Гугъл би било потребно за Sun – което допуска, че „ вредата за пазара ” по никакъв начин не е ясна и едномерна.

Кийс споделя, че има известна правосъдна подигравка в решението, обвързвано с теорията за отбраната на авторските права, известна измежду юристите като „ потта на челото ” – концепцията, че разчита на това до каква степен човек се е трудил да сътвори обещано произведение. Тази доктрина е била отхвърлена от съда преди десетилетия. „ Сега тази идея наподобява е възкресена и влиза в деяние при оценката дали една творба е била задоволително трансформираща ”, сподели Кийс.

Той предвижда, че това решение ще отприщи вълна от повече случаи на прекопирване, повече правосъдни каузи и повече искове за „ почтена приложимост ”. „ Подозирам, че тази тематика ще отключи доста бъдещи диспути и изказвания по отношение на използването на честната приложимост при искове, свързани със софтуера ”, предизвести Кийс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР