Съдебно дело грози директора на фестивала в Кан Тиери Фремо,

...
Съдебно дело грози директора на фестивала в Кан Тиери Фремо,
Коментари Харесай

Съдят фестивала в Кан

Съдебно дело грози шефа на фестивала в Кан Тиери Фремо, откакто форумът излъчи новия филм на Тери Гилиъм „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “. Това заяви един от продуцентите на лентата – португалецът Пауло Бранко, чиято омраза със звездата от „ Монти Пайтън “ беляза киносъбитията на Френската Ривиера тази година.

Припомняме, че броени дни преди международната премиера на „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “, която се организира в Кан, френският съд постанови, че правата върху творбата се държат от Гилиъм. Това даде зелена светлина на фестивала да закрие конкурсната си стратегия точно с нея.

Малко повече от месец по-късно обаче апелативният съд в Париж реши, че последната дума за разпространяването на кино лентата има в действителност продуцентът Пауло Бранко.

Според правосъдното решение всяко проявление на „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “ до този миг е нелегално защото няма позволение от компанията ми Alfama Films

изяснява Бранко пред ThePlaylist, като прецизира, че има намерение да търси правата си от всеки, взел участие директно или индиректно в това разпространяване. Това значи, че предстоят каузи както против Тери Гилиъм, по този начин и против самия фестивал в Кан. Нещо повече, продуцентът упорства, че лентата, върху която режисьорът се труди повече от 25 години, е даже снимана нелегално. По думите му, договорът сред компанията му и Гилиъм е годен, като фактът, че комикът е търсил финансиране от други места, не трансформира актуалността на подписаното сред тях съглашение. 77-годишният режисьор от своя страна твърди, че Бранко по този начин и не е дал средства за реализацията на „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “. Въпреки това обаче съгласно последното предписание на съда Гилиъм не държи правата на личната си кинорожба като вместо това тя отива в каталога на Alfama Films.

За мен този проблем е от извънредно значение. Говорихме обществено за него, а отсреща видяхме циничния отговор на шефа на фестивала Тиери Фремо и на министъра на културата Франсоаз Нисен, който в действителност съставлява неприличен спор на ползи, по този начин разяснява случая синът на Бранко – Хуан, който служи и като негов юрист по делото.

Гилиъм към момента не е дал публично изказване след решението на апелативния съд в Париж. След отсъждането в интерес на Бранко се чака разпространяването на лентата да бъде прекратено. Гилиъм и актьорите Джонатан Прайс и Адам Драйвър, на които са поверени основните функции, пък евентуално ще прекратят промокампанията си за заглавието. Драмата към правата на „ Човекът, който умъртви Дон Кихот “ докара на режисьора микроинфаркт на прага на откриването на тазгодишното издание на фестивала в Кан. Актьорът се озова в болница същата вечер, в която се състоя първото дело за кино лентата му.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР